Bringások földön, levegőben

2023.09.03. 20:08

Nem hétköznapi kerékpározás - Urban Downhill versenyt rendeztek Pannonhalmán - Sok-sok fotó

Pannonhalma adott otthont az év második Urban Downhill kerékpárversenyének. A tavalyi évhez hasonlóan változatos, mindenki számára kihívást jelentő pályával készültek a szervezők. Szombaton egész nap edzettek a versenyzők a vasárnapi döntőre. Az 1,2 kilométer hosszú pályát 90 méteres szintkülönbség jellemezte a városközpontban, ahol számos természetes és épített akadályt is le kellett győzniük a bringásoknak.

Simon Roberta

Fotó: Rákóczy Ádám

Szombaton már elkezdődtek a futamok a döntőket pedig vasárnap rendezték meg Pannonhalma főterét érintve. Fiatalok és idősebbek egyaránt versenybe szálltak több kategóriában, Győrből és környékéről is sokan érkeztek. Van, akinek nem ez volt az első versenye, de akadtak olyan újoncok, akik először méretették meg magukat. A rázós menet után a célegyenesben egy kamionon is át kellett küzdeniük magukat a versenyzőknek.

Ismerősök, barátok és családtagok izgultak és szurkoltak értük. Mindkét nap gyalogos pályabejárással kezdték a programot, majd a versenyzők edzése vette kezdetét. A verseny második napján a délutáni időmérőket követően 16 órakor kezdődött a végső összecsapás. 

Az idei versenypályát úgy alakították ki a szervezők, hogy a tapasztalt bringások és az extrém sport "újoncai" is megtalálják benne a kihívást. Nos ez az indulók szerint sikerült is. 

A győri Habony Marcinak ez volt az első versenye. 

- Nagyon jó a hangulat és a verseny is, élvezem. Nehéz a pálya, van egy-két ugrató amire még gyakorolnom kell, hogy jól menjen. A felszerelés és a bringám is jól bírta a gyűrődést. Idén csak az edzéseken vettem részt, de remélem, hogy később, több felkészüléssel már bátran elindulhatok a futamokon is - mondta el lapunknak a 14 éves fiatal.

A győri Habony Marci.

Marci édesanyja, Rikovics Anita izgatottan figyelte végig fiát. - Le a kalappal a gyerekek előtt, nagyon kemények.  Félelem érzet nélkül mennek végig a pályán, ami kicsit sem veszélytelen. Én csak "csukott szemmel" mertem őket nézni. Jól érezzük magunkat, szuper a szervezés, mentősök is felkészültek. Történtek balesetek, szombaton négyet is láttunk - tette hozzá Anita.

Tóth Péter Miskolcról érkezett a kétnapos megmérettetésre, rutinos versenyzőnek számít, de egy elszámított ugratásnál szombaton eltörte a lapockáját. 

- Sajnos nekem így hamar befejeződött a futam, a döntőben már a sérülésem miatt nem tudtam rajthoz állni. Az egyik edzésen a legnagyobb ugratónál elmértem a távot és rossz helyre érkeztem, ami miatt szétrobbant a hátsó kerékgumim. Előre szaltózva érkeztem a földre, bevittek a kórházba és kiderült, hogy a zúzódásokon túl eltört a lapockám is. De tudom, hogy ez egy pilóta hiba volt - fejtette ki Péter, aki az elit kategóriában indult volna.

Mint mondta élvezetes a pálya és nagyon jók az elemek idén is. - Látványos a rendezvény, én is csak a szórakozás miatt veszek részt a futamokon. Hobbi szinten tovább folytatom, hiszen imádom ezt az extrém sportot - tette hozzá Tóth Péter. Most 4-5 hónapos rehabilitáció vár rá a baleset miatt, így vasárnap már csak a nézők közül szurkolt versenytársainak.

Az elit kategória győztese Ferenczi Marcell lett.
Fotó: Rákóczy Ádám

- A rendezvény célja többek között, hogy olyan emberekkel is megismertessük ezt a fajta, nem hétköznapi kerékpározást, akik eddig nem hallottak róla, vagy nem is láttak ilyet. Persze bízunk benne, hogy a versenyzőknek is különleges élményt adott egész hétvégén a gyorsaságot és ügyességi elemeket egyaránt ötvöző pálya - mondta Balázs Bence Zsombor, az Urban Downhill Hungary alapítója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában