Labdarúgás

2023.08.15. 07:54

Ötvenéves győri bajnokcsapat - húsz hétig maradtak veretlenek

Papp Győző

A Győri Textiles csapata. Hátsó sor balról: Cseresznyák, Tóth J., Fekete T., Angyal, Brandisz, Varga. Első sor: Márkus, Béli, Csáktornyai, Segovits, Kokas.

Ötven évvel ezelőtt a Győri Textiles magabiztosan, ötpontos előnnyel nyerte meg a megyei első osztályú bajnokságot a második helyezett Győri Élelmiszer előtt és tízzel a bronzérmes Csornát megelőzve. Az 1972/73-as bajnokság előtti várakozást átírva rendkívül simán nyerték meg az aranyérmet, az Élelmiszer már csak akkor tudott egy kicsit közelebb férkőzni a kék-fehérekhez, amikor már nem fenyegette veszély a rivális elsőségét. 
Glázer Róbert edző valósággal fanatizálta a fiúkat, akik ezt többnyire jó játékkal hálálták meg a mesternek. A csapat a pályán kívül is baráti társaságot alkotott. Szerette őket a bácsai közönség, rendszeresen 500–600 néző járt a meccseikre. 
 

Az első fordulóban elszenvedett veresége után húsz hétig maradt veretlen az együttes, s ez mindennél ékesebben bizonyítja kiemelkedő képességét. Különösen a támadójátéka fejlődött sokat a Textilesnek. Igazolja ezt a hatvanhét gól, ami több mint két és feles mérkőzésenkénti átlag. Utána legtöbbet az S. Vasas rúgta, negyvenötöt. A védelemmel sem volt baj, ezt mutatja a tizenkilenc kapott gól

– írta értékelésében a Kisalföld. 
A bajnokcsapat tagjai voltak: Angyal László, Béli Ernő, Brandisz Miklós, Csáktornyai Csaba, Cseresznyák István, Fekete Tamás, Frick Tibor, Kokas János, Márkus István, Nagy Mihály, Segovits Antal, Szombat József, Sziklai Róbert, Tóth János, Varga István, Winkler Csaba. 
Az együttesből Brandisz Miklós a Rába ETO színeiben NB I-es játékos lett. 
A bácsai gárda a bajnokság mellett a kupában is helytállt. A Motim TE-t, a Mofém Hubertust, a Győri Elektromost és a MÁV DAC-ot is elbúcsúztatta, végül az NB I/B egyik élcsapata, majd az akkor az első osztályba jutó Dorog állította meg a Textilest. Izgalmas, közönségszórakoztató mérkőzésen Győrött 3–2-re kaptak ki, így nem jutottak a legjobb 16 közé. 
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában