Atlétika

2023.07.20. 12:22

Magyarokért is izgulhatunk majd budapesti vb-n, Földingné szerint bravúr lenne a hazai érem

Augusztus 19–27. között Budapesten rendezik Magyarország történetének legnagyobb sport- eseményét, az atlétikai világbajnokságot. Több mint 200 országból 2000 atléta érkezik Magyarországra.

Földingné Nagy Judit

Fotó: Huszár Gábor

A verseny fő helyszíne a vadonatúj Nemzeti Atlétikai Központ, amely Budapest déli részén, a Duna bal partján található. Az utcai futó- és gyaloglóversenyeknek a Hősök tere ad otthont. 

A nyitónapon, azaz augusztus 19-én meglepetésajándékokkal kedveskednek az atlétikai világbajnokság megnyitójára és az esti döntőkre érkező szurkolóknak – árulta el a szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója. 
„Már az első napon három fináléra kerül sor, ekkor lesz például az egyik leglátványosabb szám, a 4×400-as vegyes váltó döntője is. Emellett győztest hirdetnek férfi súlylökésben, ahol a magyar felmenőkkel rendelkező Joe Kovacs az egyik esélyes. De mind a kilenc napon lesznek döntők a Nemzeti Atlétikai Központban” – hangsúlyozta Németh Balázs. 

Nekünk, magyaroknak is bőven lesz kinek szurkolnunk. Közülük három Európa-bajnoki érmesünkkel, Kozák Lucával, Madarász Viktóriával és Halász Bencével biztosan találkozhatunk a vb mezőnyében. Rajtuk kívül még akár további 20–25 magyar atléta is kiharcolhatja a részvétel jogát. Várhatóan augusztus első napjaira derül ki, hogy az egyes versenyszámokban mely magyar atléták szereztek indulási jogot. 
Az utcai versenyeken a nézők számára a részvétel ingyenes, a Nemzeti Atlétikai Központba jegyek még kaphatók a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu oldalon. 
Jelen állás szerint a magyarok közül hat női és három férfi atléta rendelkezik vb-indulási joggal. Előbbieknél Kozák Luca 100 méteres gátfutásban, Szabó Nóra és Kovács-Garami Katalin maratonfutásban, Madarász Viktória és Récsei Rita 35 kilométeres gyaloglásban, míg Bartha-Kéri Bianka 800 méteren számít biztos indulónak. A férfiaknál Molnár Attila mellett Halász Bence kalapácsvetésben, Helebrandt Máté pedig 35 kilométeres gyaloglásban szerezte meg az indulási jogot. 

Bravúr lenne az érem 

A vb-vel és a magyar esélyekkel kapcsolatban a tizennégyszeres magyar bajnok, hosszútávfutó legendánkat, Földingné Nagy Juditot kérdeztük.„Úgy terveztük, egy nap biztosan ott leszünk a nézőtéren, a többit, ahogy minden atlétikával kapcsolatos közvetítést, a tévében követjük. Három világbajnokságon, négy Európa-bajnokságon és két olimpián futhattam, ott lehettem a budapesti 1998-as Eb-n, még a Népstadionban. Csodálatos élmény volt belülről is átélni ezeknek a versenyeknek a hangulatát. Nyilván, most már mint csak szurkoló élvezhetem a világbajnokságot, ami azért így is hatalmas élmény lesz. Ami a hazai esélyeket illeti, ugyan nem lehetetlen, de ezen a szinten már nagyon nehéz a dobogóig eljutni. A részvétel is nagy szó, a pontszerzés pláne. Egy éremszerzés mindenképp bravúr lenne.” 

Egy magyar vb-résztvevőhöz kapcsolódó hír, hogy Kozák Luca után második magyar atlétaként párizsi olimpiai kvótát szerzett Molnár Attila kedden, a XIII. Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon: 400 méteren futott két századmásodperccel jobb időt, mint a kvalifikációs szint. 

A nemzetközi szövetség (WA) kontinentális körversenyének arany fokozatú viadalán az olimpiai bajnok bahamai Steven Gardiner nyerte a férfi 400-at a világ idei legjobb eredményével, 43.74 másodperccel, miközben Molnár Attila negyedikként zárt. Az FTC atlétája a 44.98-cal beállította a saját országos csúcsát. 

Bárki futhat a vb-n 

Bárki futhat az augusztusi, budapesti atlétikai világbajnokság utolsó napján, augusztus 27-én, közvetlenül a hivatalos maratoni verseny után, pontosan ugyanazon az útvonalon, amelyen a világ legjobbjai is küzdenek az érmekért.A Budapest 10k Hősök Futása versenynek köszönhetően így nemcsak a vb résztvevői, hanem mindenki, akinek kedve van és szeret futni, átélheti azt az élményt, amit a Budapest belvárosának legszebb részein kijelölt útvonal látványa jelent. Sok év után most először lesz lehetőség átfutni például a felújított Lánchídon – közölték a szervezők. 
Két távot is meghirdettek a szervezők, az egyik 2023 méter, a másik pedig pontosan 10 kilométer hosszú. Nevezni a budapest10k.hu oldalon lehet, A nevezési díj a rövidebb távra 2000, a hosszabbra 5000 forint. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában