Mementó

2023.07.11. 14:31

A győri lovasélet kiemelkedő alakjára, Némethy Tamásra emlékeztek

Némethy Tamás (1925–2007) huszár hadnagy, lovastanár, a győri lovasélet napjainkig legmeghatározóbb alakja emlékére egykori lakhelyénél, a Szent István út 12. A. sz. alatt egy évtizede avatott emléktáblát évről évre új babérkoszorú díszíti. Emlékét nemcsak családja, unokája, Némethy Zsuzsanna, illetve ifj. Némethy Tamás özvegye tartja életben, hanem a neves és szeretett lovasedző tiszteletére egykori tanítványa, Horváth Judit által immáron 5. éve szervezett Győri Lovastalálkozó is.

Kisalföld.hu

Némethy Tamásra, a győri lovasélet legendájának tiszteletére emléktáblát avattak Győrben.

Az egykori örkénytábori Magyar Királyi Lovagló-tanárképző és Hajtóiskola hagyományai a mai lovasélet alapjait képezik, Némethy Tamás hatalmas szakmai tudása innen is gyökerezik, karizmatikus személyisége pedig egyéni színt képvisel azok számára, akik ismerték, és mindazok számára is, akik csak hallottak róla. Különleges és felülmúlhatatlan hagyatéka, öröksége, hogy tisztelői, volt tanítványai közül sokan a mai napig is lovakkal, a lovassport különböző formáival foglalkoznak, díjugrató-, fogathajtó-, öttusa- bajnoki, Európa-bajnoki címmel büszkélkedhetnek.

A 2023. július 1-jén megrendezett V. Lovastalálkozó üzenete minden bizonnyal az, hogy a hagyomány folytatódik, sőt, az egykori győri lovasélet évenkénti felelevenítése most már jóval a győri régió határain is túlmutat: minden évben újabb érdeklődők érkeznek az ország más városaiból is leróni tiszteletüket a Némethy névnek, régi barátságokat ápolni, új ismeretséget kötni, együtt ünnepelni összetartó, értékes lovashagyományt tisztelő lovastársakkal.

Az esemény évente az emléktábla megkoszorúzásával kezdődik, ezt követi a Némethy-nyughelyek látogatása. Ezután a lovas-példaképek emlékére nagy létszámú társaság közös vacsorája koronázza a Győri Lovastalálkozót, a lovassportot érintő beszámolókkal, élő zenével színezve az esti mulatságot.

Az írást beküldte: Horváth Judit 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában