Labdarúgás

2023.06.11. 08:42

Gólözön és bajnokavatás az ETO-nál - negyven évvel ezelőtt történt

Karneváli hangulat fogadta a játéktérre érkező csapatokat. Ezt még fokozta, hogy a találkozó kezdete előtt búcsúztatták a hazaiak az Antwerpenbe szerződött Póczik Józsefet, az ETO karmesterét, akitől egy szurkoló trombitán az Il Silenzio dallamaival köszönt el. Telt ház, 28.000 néző előtt adott jelt Győri László játékvezető a kezdésre, de a síp hangja szinte elveszett az elemi erővel felharsanó „Hajrá, ETO!” ­mellett.

Papp győző

Hat gólt szerzett a Rába ETO az Újpesti Dózsa ellen a győri bajnokavatón. Fotó: archívum

Fél óra múltán indult be a győri henger, futószalagon potyogtak a gólok: Szentes a 34. percben, Hajszán a 39. percben, Hajszán a 49. percben, Hannich (11-esből) az 51. percben, Hajszán a 70. percben, újpesti válaszként Kardos (11-esből) a 72. percben, Szepesi a 75. percben.

Végül a Kovács – Csonka (Szíjártó, 70.), Hlagyvik, Mile, Magyar – Hannich, Póczik, Burcsa – Szabó (Szepesi, 70.), Szentes, Hajszán összeállítású Rába ETO – a vezetőedző Verebes József volt – 3–0-ás félidő után 6–1-re győzte le az ötödik helyezett Újpesti Dózsát és ezzel megnyerte az 1982/83-as bajnokságot.

A hatodik gólt követően a hazai közönség már a futópályán felsorakozva várta a végső hármas sípszót, azaz az ünneplés kezdetét. Kevés győri játékos tudott cipővel a lábán, mezben, egyszóval felöltözve beérkezni az öltözőbe, mert elkérték, lehúzták róluk a szerelésüket, hogy eltegyék emlékbe. 

A meccs után a város órákon át felbolygatott méhkashoz hasonlított, dudaszó, kurjongatás hallatszott az autókból, a szurkolók csoportosan énekelték a különféle ETO-rigmusokat. Megteltek az éttermek, a kocsmák: csillogó szemű vendégek idézték vissza a bajnoki cím el nem évülő pillanatait. 

Történt mindez negyven év­­vel ezelőtt, 1983. június 11-­én, szombaton. Hétfőtől pedig már árusították a boltokban a Győri Keksz- és Ostyagyár ötletes termékét, a „Bajnok Rába ETO” felirattal készült speciális édességet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában