Labdarúgás

2023.01.18. 11:41

Keze és lába is eltört egy balesetben, de újra focizna Kiss Barna, a Gyirmót eddigi védője

Kiss Barna tavaly nyáron, egy fociedzés után hazafelé tartva szenvedett súlyos közlekedési balesetet, amikor robogójával egy elé hajtó ­autónak ütközött. A fiatal sportolónak több csontja eltört, s megsérült a koponyája. Azóta szerencsére sokat javult az állapota, s azért küzd, hogy minél erősebben térhessen vissza a futballpályára.

Lapincs Attila

Talán nincs annál szörnyűbb érzés egy sportoló életében, mint amikor egy sérülés, betegség, netán baleset az egész további pályafutását veszélybe sodorja. Amikor a győzelmet nem pontokban és gólokban mérik, a csatát nem a pályán, a zöld gyepen kell megvívni, és még szurkolók sincsenek. Ilyen fizikai megpróbáltatáson, lelki traumás időszakon megy keresztül a Gyirmót eddigi védője, Kiss Barna, aki egy tavaly nyári közlekedési baleset szenvedő alanyaként került távol a futballpályától. Több műtét után jelenleg a rehabilitációt végzi. 

„Egy szombati edzést követően Gyirmótról tartottam haza motorral az egyes úton a börcsi otthonunkba, majd amikor kiértem Győrből, egy Abda irányából jövő személyautó, amely Újváros felé igyekezett, nem adta meg az elsőbbséget és elém hajtott. Nem tudtam elkerülni az ütközést – kezdte visszaemlékezését Barna. 

– A szüleim épp Horvátországban nyaraltak, délben a polgármesterünk hívta őket, s természetesen azonnal hazaindultak. Azt mondták, életükben ez volt leghosszabb út, mire hazaértek.” 

Kiss Barna több műtét után jelenleg a rehabilitációt végzi.

A fiatal futballista rendkívül komoly sérüléseket szenvedett. 

„Az ütközés következtében nyílt sípcsonttörést, csukló- és kézfejcsonttörést, valamint többszörös ín- és izomszakadást szenvedtem. Lerepült a fejemről a szabályosan felcsatolt sisakom, ami miatt leszakadt az egyik fülem és a koponyám is megsérült. Kétoldali vérömleny miatt öt és fél órás műtétem volt, amit követően később hosszú ideig az intenzív osztályon kezeltek. Öt napig voltam mélyaltatásban, ami után felébredtem, áttettek egy másik osztályra, ahol ezt követően két és fél hétig ápoltak. Amikor végre hazajöhettem, úgynevezett fixateurrel (ami egy külső csontrögzítő váz, az eszközt a bőrön ejtett kis lyukakon át behelyezett nyársakkal illesztik – a szerk.) rögzítették a lábamat, ami másfél hónapig volt benne a sípcsontomban, ezután kaphattam csak gipszet. Mindezeket követően egy hüvelykujj-vastagságú vasat helyeztek a sípcsont belsejébe, a csontvelőbe, amit a bokánál és a térdnél rögzítettek. Ezt reményeim szerint a későbbiekben kiveszik majd, amennyiben megfelelően összeforr a csont és újra megerősödik a lábam.” 

Kiss Barna rendkívül komoly sérüléseket szenvedett, a balesetet követően öt napig volt mélyaltatásban. 

Barna célja a teljes gyógyulás. 

„Kerekes Krisztián segítségével végzem a gyógytornát, valamint egyre többet próbálok sétálni, hogy a sípcsont melletti izomzatom minél előbb visszanyerje korábbi állapotát. Korábban sem voltam erős testalkatú, de az eset óta tizenkét kilót fogytam, ezekből is vissza kell szednem, hogy a gyakorlatokat jobban tudjam végezni. Vettünk otthonra is kondigépet, így próbálom erősíteni magamat. A gyirmóti stadion edzőtermében eleinte negyven perceket edzettem, de próbálok mindig egy kicsit többet mozogni. Mindezeket Tóth Zoltán és Pető Kata gyógyító kezei által lazító masszázs egészíti ki.” 

A fiatal futballista rehabilitációja jelenleg is tart. Azt mondja, most már csak rajta múlik, mikor térhet a pályára vissza. 

A fiatal játékos szeretne a futballpályára visszatérni. 

„A kezelőorvosom szerint alkalmas lesz a lábam a focira, sőt, a törés után a sérült rész még meg is erősödik. Az izomzat felszedése, visszaépítése és természetesen a régi formám visszanyerése pedig már csak rajtam múlik...” 

Kiss Barna 2010-ben Börcsön ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival, ami után 2012 nyarán került Gyirmótra. Ezt követően a szomszédvári zöld-fehéreknél tett kitérő után ismét vissza­került a Marcal-partra, mi több, éppen az ETO ellen mutatkozhatott be az NB II-es bajnoki sorozatban. Később pályára léphetett a Kazincbarcika, a Kaposvár és a Nyíregyháza gárdái ellen is. Ötödéves a Bercsényi-iskolában, de a baleset miatti sok kihagyás következtében a tanulmányai is csorbát szenvedtek. E tekintetben is sok a pótolnivaló számára. 


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában