A magyar kormány támogatásával

2022.11.11. 07:25

Megújult Mosonmagyaróvár olimpiai bajnoka, Bauer Rudolf síremléke

kisalföld.hu

Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára is beszédet mondott a megújított síremlék avatásán. Fotó: intezet.nori.gov.hu

Mosonmagyaróvár egyetlen olimpiai bajnoka, a Mogaac színeit az 1900-as párizsi olimpián sikerrel képviselt atléta, Bauer Rudolf felújított síremlékét avatták fel szerdán a fővárosban, a Fiumei úti sírkertben. A rekonstrukció a Nemzeti Sírkert Felújítási Program keretében, Magyarország Kormányának támogatásával, mintegy egymillió forintból valósult meg. 
Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a megemlékezésen elmondta: „A Nemzeti Örökség Intézete fontos küldetésének tekinti a magyar kultúra megőrzését a jövő generációknak. És valljuk, hisszük, hogy a sport a kultúra része,” 
Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára beszédében azt emelte ki, hogy Bauer Rudolf a párizsi olimpián 36,04 méteres eredményt ért el 1900. július 15-én, és lett a legjobb az induló 20 versenyző között. Ő lett a magyar atlétika első olimpiai bajnoka. 
A XX. században Bauer Ru- dolf sem erkölcsi, sem pedig anyagi elismerést nem kapott olimpiai győzelméért. A kiváló sportember 21 évesen, a csúcson abbahagyta a nemzetközi szereplést. Az olimpia után már csak vidéki gazdászversenyeken indult, és saját örömére dobálta a diszkoszt, mellyel 43 méterig jutott. Ez is jelzi, hogy megfelelő támogatással és edzői segítséggel még sok kiemelkedő eredményt elért volna. 
Győr Béla hozzátette: a diszkoszvető Bauer Rudolf a magyar sport egyik soha el nem halványuló csillaga. 
Bauer Rudolf a párizsi olimpia idején a magyaróvári akadémián tanult és a Mogaac színeiben versenyzett. A versenyzéstől visszavonulva 500 holdas birtokán gazdálkodott. 
A sportolói múlt és a vidéki élet ellenére Bauer Rudolfot viszonylag fiatalon, 53 évesen érte a halál. 
A Fiumei úti sírkert akkoriban tehetős polgárok által vásárolt, fal menti sírhelyeinek egyikében, a Bauer család sírboltjában helyezték örök nyugalomra. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában