Bravúr közelében

2022.03.05. 12:56

Óriásit játszottak a győri színekben versenyző teniszezők, de a magyar válogatott végül kikapott az ausztráloktól - videók

A győri a Somogyi Elektronic-GYAC csapatát erősítő Marozsán Fábián és Valkusz Máté bravúrral megnyerte a párost szombaton, így a magyar válogatott vezetést szerzett az ausztrálok előtt. Az utolsó két egyest azonban a hazaik húzták be, így végül az ausztrál csapat örülhet.

kisalfold.hu

Marozsán Fábián és Valkusz Máté remek győzelmet aratott. Fotó: Huntennis.hu

A pénteki nyitónap végén 1-1-re állt a párharc, mivel Piros Zsombor kikapott Alex de Minaurtól, majd Fucsovics Márton legyőzte Thanasi Kokkinakist. A folytatásra eredetileg Fucsovicsot és Marozsánt jelölte Nagy Zoltán kapitány, ám végül a két fiatalt küldte pályára párosban, kímélendő Fucsovicsot a soron következő egyes meccsre.

 

A 22 éves Marozsán és az egy évvel idősebb Valkusz remek választásnak bizonyult, mert kiválóan állta a sarat a Ken Rosewall Arenában a John Peers, Luke Saville kettőssel szemben. Az ellenfélnél a 33 éves Peers igazi párosspecialistának számít, 12. ezen a világranglistán, 26 tornát nyert meg - köztük a 2017-es Australian Opent és két ATP-világbajnokságot -, továbbá vegyes párosban tavaly olimpiai bronzérmes lett a női világelső Ashleigh Barty oldalán. A 25 éves Saville - aki 53. a páros rangsorban - ugyanakkor először lépett pályára a válogatottban.

Az ausztrálok kiváló hálójátékkal 2:0-ra elhúztak, a következő négy gém viszont a hátulról irányító magyaroké lett, aztán 4:4 után egy újabb brékkel Marozsánék szettelőnybe kerültek. A második játszmában 5:4-ig egyetlen bréklabdát láthatott csak a váratlanul gyér közönség - a magyarok elképesztő labdameneteket nyertek meg -, mígnem  Saville semmire elvesztette az adogatását, ami már a vendégek diadalát jelentette. A mérkőzés 1 óra 10 percig tartott. "Őrületes meccs volt, én nem vagyok páros játékos, talán most játszottunk ötödször együtt Fábival" - mondta a pályán adott interjúban Valkusz. "Az volt a terv, hogy agresszívak leszünk, és mivel az ellenfél jó a hálónál, hátulról próbáljuk megnyerni a pontokat. Nem vártuk, hogy 2-1-re mi fogunk vezetni, remélem, Marci is hozza a következő mérkőzést" - tette hozzá.

 

Három mérkőzés után még 2-1-re vezettek a vendégek, ezért a hátralévő két egyes meccsből elég volt egyet hozni a továbbjutáshoz. Fucsovics Márton azonban nem bírt Alex de Minaurral, így mindkét csapat második számú játékosa, azaz Piros és Kokkinakis vívta a mindent eldöntő csatát mintegy háromezer néző előtt.

 

A világranglistán 240. magyar játékos rögtön elvesztette az adogatását, 99. helyezett ellenfelének a szervái viszont sebezhetetlennek bizonyultak, így 36 perc elteltével a görög származású Kokkinakis került szettelőnybe úgy, hogy adogatóként összesen öt pontot vesztett. A tenyeressel keményen irányító rivális - aki párosban megnyerte a januári Australian Opent - a folytatásban is alig rontott, és 3-4 ütésből hibára tudta késztetni a melbourne-i Grand Slam-torna 2017-es junior bajnokát. A 22 éves magyar nem találta az ellenszert Kokkinakis gyorsításaira, a bréklabda továbbra is vágyálom maradt, így 1 óra 25 perc elteltével az ellenfél és a hazai válogatott ünnepelhetett. Az "auszik" hatodszor fordítottak 1-2-es hátrányból a DK-ban, ez előzőleg 2000-ben sikerült nekik.

 

Az ausztrálok sikerük révén részt vehetnek a Davis Kupa-döntő szeptemberi csoportküzdelmeiben - ahonnan a legjobbak a novemberi negyeddöntőbe kerülnek -, míg a magyarok ugyancsak szeptemberben osztályozót vívnak a világcsoportban maradásért.

 

Eredmény, Davis Kupa, selejtező:

 

Ausztrália-Magyarország 3-2

 

Thanasi Kokkinakis-Piros Zsombor 6:4, 6:4

 

Alex de Minaur-Fucsovics Márton 7:6 (7-4), 6:4

 

John Peers, Luke Saville-Marozsán Fábián, Valkusz Máté 4:6, 4:6

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában