mindig a nagy hal érdekelte

2021.07.19. 16:55

A legnagyobb halakra vadászik a mosonmagyaróvári bojlis horgász

A mosonmagyaróvári Völgyesi Zoltán régóta hódol a bojlis horgászat szenvedélyének. Végighorgászta már a Szigetközt, és szívesen jár külföldre is. Sokan irigyelhetnék, hisz kétszer is sikerült egy-egy 21 kilogrammos pontyot a szákba terelnie. Zoltánnal a technikákról, horgászhelyekről és a terveiről beszélgettünk.

Ollári Gergely

Völgyesi Zoltán egyik legnagyobb halával, a 21 kilogrammot nyomó, gyönyörű szép ponttyal.

Forrás: Kisalföld

– Mikor ragadta magával a horgászat mint szenvedély? Milyen technikákkal próbálkozott, és miért pont a bojlis horgászat mellett döntött?

– Kölyökkoromban ragadott magával a horgászat, Rajkáról származom, édesanyám jelenleg is ott lakik. A kert végében volt egy tó, ott kezdtem el igazán horgászni kisgyermek koromban. Aztán volt egy-két év, amikor nem volt része az életemnek, majd újra megjelent, és kikötöttem a bojlis horgászatnál. Mindig az vonzott, hogy minél nagyobb halat fogjak és tereljek a szákba. Korábban a feeder technikával is próbálkoztam, de nem fogott meg igazán. Kezdetben szerettem kimenni tavakra feeder technikával, hogy minél több halat fogjak, de valamiért mindig a nagy hal érdekelt.

– Gyakran horgászik a Szigetközben. Mi a legfontosabb a bojlis horgászatban?

– A bojlis horgászat legfontosabb részét maga a bojli fémjelzi, nem mindegy ugyanis, milyen az összetétele, milyen az alapanyaga. És az sem mindegy, hogy mennyi ideig tud a vízben elállni. Nemegyszer fordult már elő, hogy olyan csalit használtam, amit akár 48 órán is a fenéken hagytam, mert annyira jó minőségű volt, és tudtam, hogy nem olvad le a horogról. A Szigetközben nem kell abszolút nagy távokra horgászni, így nem minden esetben történik a szerelék behúzása. Ha nagyobb tavon horgászok, és ha megengedett, csak akkor alkalmazom. Ezenkívül sok esetben etetőcsónakkal kerül be a végszerelék.

Völgyesi Zoltán egyik legnagyobb halával, a 21 kilogrammot nyomó, gyönyörű szép ponttyal.
Fotó: Kisalföld

– A boltokban rengeteg bojlit lehet vásárolni, különböző ízesítésben. Ön mire teszi le a voksát?

– A bojlik kiválasztásánál figyelembe veszem az évszakot. Tavasszal elsősorban a szénhidráttartalmú és édesebb ízesítésű bojlit szoktam használni, egészen az ívás időszakáig. Utána a fehérjedús, elsősorban a halas, büdös ízvilág az, ami kedvezhet. Emellett nagyon fontosak a tapasztalatok: hogy hol, éppen mivel fogtam korábban, és melyek azok, amik pozitív élményeket jelentettek. A közösségi média felületein is szoktak tapasztalatot cserélni a bojlis horgászok, és kérnek segítséget egymástól: hogy egy adott vízen mivel érdemes csalizni, arrafelé miket szoktak használni a horgásztársak. Illetve ha bértóra megyek, akkor közkedvelt a praktika, hogy amit a halőrháznál lehet vásárolni, azt mindig megveszem, hisz valószínűleg hozzászoktak már a halak.

– Ha jól tudom, külföldön is szívesen horgászik. Milyen helyekre jár elsősorban?

– Grazban éltem 8 évet, ott sokat horgászok. Aztán Bled egy csodálatos helyszín, ott is nagyon szeretek horgászni. Terveim pedig vannak: nagyon szeretnék eljutni Franciaországba, és Horvátország is egy szép célállomás.

– Melyek voltak a legnagyobb fogásai? Minden horgásznak van egy-egy pecás sztorija. Mondana egyet?

– A legnagyobb halaim 21 kilogrammosak voltak, az egyiket a Merenye-horgásztavon fogtam, a másikat pedig megyénkben, Mosonszolnokon. A legkedvesebb sztori az, amikor Graz mellett horgásztam. Nem voltunk épp a botoknál, a kapásjelző pedig szólt. Majd amikor odaértem, a bot már a vízben úszott, mert elhúzta hal. Az utolsó pillanatban a lábammal tudtam utánanyúlni a vízben. Így lett meg. És ami még remek ebben a sztoriban, hogy abban a pillanatban horgászbarátom botja is elsült, és sikerült megfogni azt a halat is. Két halat fogtunk egyszerre. Ráadásul az egyik egy egy méter hosszú nyurga ponty volt, tele erővel.

– Milyen tervei, céljai vannak még a közeljövőben a horgászat terén?

– Egyszerűen imádom a természetet, ez az, ami engem kikapcsol. Ha fogok egy halat, azt mindig extraként élem meg. Terveim mindig vannak. Első körben szeretnék egy 25 kg fölötti pontyot fogni. És ami igazán nagy célom, hogy minél több időt tölthessek el a természetben, és minél több helyre eljussak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában