Labdarúgás

2021.05.27. 10:38

NB III foci – Nagy bajban van a Lipót

A Magyar Labdarúgó Szövetség az egész országot lefedő, megyei és régiós utánpótlásképző centrumok hálózatát hozta létre, ám a kezdeményezésnek úgy fest, negatív hatásai is lesznek. Lipóton lehet, nem marad utánpótlás, így a csapat visszaléphet az NB III-tól.

Szeitz Tibor

Elképzelhető, hogy ősztől már nem lesznek NB III-as mérkőzések Lipóton. Fotó: Kisalföld-archív

Fotó: Csapó Balázs

Az MLSZ nemrég átalakította az egész országot lefedő, megyei és régiós utánpótlásképző centrumok hálózatát. A cél a regionális tehetségközpontok szakmai és szervezeti fejlődésének elősegítése, az azokban folyó munka ellen­őrzése és teljesítményalapú finanszírozásának kialakítása. Az elnökség – a Double Pass objektív visszajelzései alapján – választotta ki azokat az utánpótlásműhelyeket, amelyek területi alapon segítik elő a legtehetségesebb fiatalok kiválasztását és fejlődését. A programban a piramisrendszer képzeletbeli csúcsán álló akadémiákat az úgynevezett tehetségközpontok, majd a körzetközpontok követik.

Elképzelhető, hogy ősztől már nem lesznek NB III-as mérkőzések Lipóton. Fotó: Kisalföld-archív

Győr-Moson-Sopron megyében az ETO mögött két klub, a Mosonmagyaróvár és a Gyirmót kapott tehetségközpont besorolást. Körzetközpont lett az Üstökös, a Csorna, az SC Sopron, a MITE, a Győrújfalu, a Győrszentiván és a DAC utánpótlás-nevelő műhelye. (Érdekesség, hogy Sopron nem került be a tehetségközpontok közé, amit értetlenül fogadtak a klub vezetői, a témával egy korábbi írásunkban foglalkoztunk.)

Elképzelhető azonban, hogy a centrumok létrehozásának negatív hatásai is lesznek. Az MLSZ ugyanis – jogosan – utánpótláscsapatok szerepeltetését is előírja, s minél magasabb osztályú egy klub, annál több utánpótláscsapatot kell fenntartania, versenyeztetnie.

Az NB III-as Lipótnak például a következő bajnokságban a felnőttcsapat mellett az U19-es, az U16-os és U13-as korosztályban kellene csapatokat indítani, valamint három korosztályban (U10–11, U8–9, és U6–7) a Bozsik-programban is részt kellene vennie.

A mintegy 800 lelket számláló településen pedig egyértelmű, hogy nincs ennyi fiatal és gyerek.

Lipóton eddig az utánpótláscsapatok versenyeztetését a mosonmagyaróvári MITE segítségével oldották meg. Az együttműködésnek köszönhetően a Lajta-parti klub megyei másod-, illetve harmadosztályban induló gárdája adta a lipótiak U19-es és U17-es csapatát. Ez is csak az MLSZ külön engedélyével működhetett, ugyanis előírás, hogy az ily módon fuzionáló egyesületeknek egy székhelyük kell hogy legyen, s a bajnokságokban is ott kell játszaniuk.

Nagy gond Lipóton, hogy a MITE nyártól önálló körzetközpont lesz, vagyis nem adják már „kölcsön” a csapatokat. Ez pedig azt is jelentheti, hogy a Lipót nem maradhat az NB III-ban.

„Valóban nagy a baj, de egyelő­­re keressük megoldást. Szeretnénk megőrizni a harmad­osztályú tagságunkat, igyekszünk utánpótláscsapatokat találni – mondta Tóth Péter, a lipóti klub legnagyobb támogatója. – Azért is fontos lenne ez, mert ugyan elengedtük a két leggólerősebb játékosunkat, Zimonyi Dávidot és Szabó Lukast, s a csapat természetesen megérezte ezt, nem szerepeltünk rosszul a bajnokságban tavasszal. Helyünk lenne az NB III-ban” – tette hozzá a támogató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában