Nem ismernek lehetetlent

2021.02.23. 06:01

Sárdagonya a győrújbaráti dombokon – megnéztük, hogyan edz a lábprotézissel élő győri parasportoló – fotók

A Kisalföld munkatársa Szomszéd Máté győri parasportoló „ünnepi” edzésébe lesett bele, amely bringázással indult, majd sárdagonyával felérő terepfutással végződött Győrújbaráton. A harmincas éveiben járó győri férfi fő célja, hogy hazánkat paralimpiai játékokon képviselhesse.

Szeghalmi Balázs

Forrás: Gyarmati Balázs

Fotó: Gyarmati Balazs

Lehetetlen nem létezik

Február 22. immáron negyedik éve a Magyar Parasport Napja. Hétfőn azokat a sportolókat ismertük el szűkebb pátriánkban is, akik az összes nehézség, hendikep ellenére példát mutatnak mindannyiunknak nap mint nap.

Amikor fájhat az izzadság

Szomszéd Máté a kisalföldi megyeszékhelyről két keréken érkezett Győrújbarátra. Meredek emelkedő után a legendás gyerektábor közelében készült neki a közel 7 km-es terepfutásnak. Felkészülés alatt esetében nem lelki hangolódást kell érteni, hanem a lába és a protézise törlését. A művégtag ugyanis nem engedi el az izzadságot. Így a csonknál horzsolódik a bőr, rossz esetben vízhólyagos lesz.

„Megszoktam, hogy figyelnem kell erre. Magammal szúrok ki, ha nem szárítom folyamatosan a lábam” – mondta Máté. A győrújbaráti dombot átszövő tréning során a győri parasportoló 3 km után nézett farkasszemet a „legcombosabb” emelkedővel.

A győri parasportoló motivációjáról sokat mond, hogy a járvány kitörése óta nagyrészt egyedül, önállóan végzi az edzéseket. Szomszéd Máté bízik benne, hogy akaratereje paralimpiát ér majd. Fotó: Gyarmati Balázs

Máté élete a sporttal kerek

„Két barátom kísért el az edzésre. Improvizáltunk, mert eredetileg terepbringázni készültem. Végül a talajviszonyokat figyelembe véve döntöttem a futás mellett. Tapasztalva a körülményeket, most úgy érzem, kerékpárral is meg tudtam volna oldani a távot. Legfeljebb a húzós részeken toltam volna a bringát. Nincs ebben semmi szégyellnivaló” – hallottuk Mátétól.

A győri fiatalember tíz éve borzalmas vonatbaleset következtében vesztette el a jobb lábát térd alatt. Máté életkedvet azonban nem „lopta el” a szerelvény: a sport a mindene, heti 13-14 edzésen vesz részt.

Sűrű program

„Hogy néz ki a hetem? Hat ergométeres evezős edzést nyomok. Ez égeti a tüdőt, felviszi a pulzust, adja a kondit. Emellett legalább háromszor bringázom, múlt héten ezt sikerült öt túrára feltornáznom. Hetente ugyan csak egyetlen terepfutáson veszek részt, de azt nagyon élvezem. Szeretek a természetben sportolni. Az erősítő edzésekre szintén figyelek, ez heti három alkalmat jelent” – szedte lajstromba kérdésünkre az edzéseit Máté.

Cél a paralimpia

A győri parasportoló szívfájdalma, hogy hiába nyert saját divíziójában kenu magyar országos bajnokságot, a nemzetközi szövetség szerint nem indulhat a világversenyeken ebben a számban. (A parasportolók klasszifikációja rendkívül összetett, bonyolult folyamat – a szerk.)

„Történt, ami történt, ám a fő célomat nem adtam fel: részt akarok venni és Magyarországot képviselni a paralimpiai játékokon. A tekintetben a következő hetekben eldől a sorsom, hogy melyik sportágra koncentrálok elsődlegesen a jövőben ” – búcsúzott Szomszéd Máté.

Szomszéd Máté a parasport napját duatlonnal ünnepelte: előbb Győrből eltekert Győrújbarátra, majd futott közel 7 km-t a helyi dombon. Fotó: Gyarmati Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában