kisalföldi vasember

2020.10.21. 06:10

Tomi Rocky célba veszi a paralimpiát – galéria a láb nélküli győri úszó edzéséről

Patkás Tomi győri paraúszó utolsó nagy dobását, a Boszporusz-átúszását az országos média is felkapta. A kereskedelmi tévék esti híradójába bekerült, hogy sikerrel úszott Ázsiából Európába, több nagy látogatottságú portál közölt interjút a láb nélküli kisalföldi vasemberrel. Tomi teljesítményére és hírértékére a Magyar Paralimpiai Bizottság is felfigyelt.

Szeghalmi Balázs

20201014 Győr Patkás Tomi paraúszó edzés közben, a győri úszó klasszifikációját kezdeményezte a Magyar Paralimpiai Szövetség. Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Klasszifikáció előtt

„Az elmúlt másfél hónapban olyan kihívás talált meg, amiről korábban álmodni sem mertem. Barcelona kétszeres paralimpiai bajnoka, Becsey János vetette fel a klasszifikációmat, Vereczkei Zsolt háromszoros paralimpiai aranyérmes úszó pedig Péren biztosított a támogatásáról.

A parasportban a sportteljesítmény mérhetősége, összehasonlíthatósága és a versenyzés során az esélyegyenlőség biztosításának alapjául speciális vizsgálat szolgál. A klasszifikáció laboratóriumi mérésekre, orvosi kutatómunkára, nemzetközi szabályokra épül. Igent mondtam a tesztekre, amelyek novemberben várnak rám” – kezdte Patkás Tomi.

Jó ügyet képviselni

„Tisztában vagyok a realitásokkal, hogy a paralimpián nálam sokkal fiatalabb úszók indulnak. Ráadásul nincs a programban olyan nyílt vízi, hosszú távú úszás, amelyeken az elmúlt években indultam. Ezektől függetlenül úgy érzem: érdemes ebbe a kemény fába is belevágni a fejszémet. Magától a céltól libabőrös leszek. A paralimpián indulni ugyanúgy a csúcsot jelenti, mint bármelyik sportágban az olimpián.

Őszintén beszélgettünk Vereczkei Zsolttal a lehetőségről. Abban maradtunk: az ismertségem, az eddig úszásaim önmagában felszínen tartják a különböző sérüléssel élők helyzetét, problémáit, s csak ezért is érdemes forszírozni a klasszifikációmat. Ha esélyem sem lesz az első fordulókból továbbjutni, ám a jelenlétemmel támogathatom az említett jó ügyeket, számomra már megérte, megtiszteltetés a feladat” – hallottuk Tomitól, akit a győri parasport nagykövetének neveztek ki nyáron.

Gyorsulás

„Milyen távon indulna a paralimpián?” – vetettük fel. „Ha választhatnék, akkor a nyílt vízi 3000 méterre voksolnék. A jelenlegi programban szereplő távok között az 1500 m áll hozzám a legközelebb. Tokióra nincs esélyem jövőre, ám a 2024-es párizsi paralimpiát megcélzom” – válaszolt Tomi.

A láb nélküli úszó persze nem feltartott kézzel utazna a francia fővárosba. 1500 méteren jelenleg 15 perccel tud gyorsabb időt úszni, mint öt évvel ezelőtt. A Balaton-átúszásoknál is szembetűnő a fejlődés: a 2015-ös idejéhez képest kereken egy órával úszott jobbat idén.

„Az elmúlt hat évben három millió métert úsztam, a Győri Úszó SE igazolt sportolója vagyok. Rajos István és Sebestyén Balázs edzői tanácsokkal látnak el, figyelmet fordítok a kondiedzésekre, idén 15 kilót adtam le. A járvány ellenére teljesítettem azokat a célokat, amelyeket kitűztem magam elé idén. Úgy számolok, hogy jövőre hat ország tizenkét úszóversenyén veszek majd részt” – összegezte 2020-at és tekintett előre Patkás Tomi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában