kézilabda

2020.09.08. 11:59

Női kézilabda NB I – Audi ETO-Békéscsaba – a koronavírus miatt elmaradt a meccs + videó

A vendégek egyik játékosánál felmerült a koronavírus gyanúja. Mivel negatív teszteredményt a 18 órai kezdés után 75 perccel sem tudtak bemutatni a vendégek, kénytelenek voltak azt nyilatkozni, hogy nem tudnak kiállni az ETO ellen. Így 10-0-val a győri csapat kaphatja a győzelemért járó két pontot.

kisalfold.hu

Egyik játékosának koronavírus-fertőzés gyanúja miatt nem állt ki a Békéscsaba a Győri Audi ETO KC otthonába kiírt keddi mérkőzésére a női kézilabda NB I-ben.

A vendégek időben megérkeztek a találkozóra, de jelezték, hogy az egyik játékosuk nem érzi jól magát, azonban nem tudták igazolni, hogy negatív koronavírusteszttel rendelkezik. A szabályok értelmében 1 óra 15 percet vártak a felek, és mivel ekkora sem lett negatív tesztje a békéscsabai kézilabdázónak, nem játszották le az összecsapást.

A fontos Bajnokok Ligája-sorozat előtt álló győriek ezt megelőzően két mérkőzést játszottak az NB I új szezonjában és mindkétszer győztek, míg a békéscsabaiak eddigi egyetlen találkozójukat elveszítették. A vendégek a közösségi oldalukon jelezték kedden este, hogy egyik játékosuk még múlt pénteken utazás közben enyhe tünetet mutatott, rövid időre belázasodott, így a csapatorvos és a magyar szövetség (MKSZ) ajánlásának megfelelően nem lépett pályára a Boglári Akadémia-SZISE elleni bajnokin.

Az Előre NKSE az esetet azonnal jelentette a szövetség felé, a sportoló azonnal orvosi vizsgálaton vett részt, és őt a vonatkozó szabályzatok figyelembevételével a legrövidebb időn belül PCR-tesztre küldték annak ellenére, hogy az első orvosi ellenőrzés nem valószínűsítette a koronavírus-fertőzést. A játékos és a csapat többi tagja azóta is teljesen tünetmentes. A csabaiak jelezték: az előzetes információk szerint a tesztet elvégző szolgáltató kedd délelőttre várta a laborból a leletet, de az a mérkőzés kezdetéig sajnos nem érkezett meg. Az érintett sportolót egyébként nem nevezték a győri mérkőzésre sem.

„Egyesületünk igyekezve felelősségteljesen és sportszerűen eljárni – folyamatosan egyeztetve a tesztet végző szolgáltatóval – hivatalosan jelezte az ügyet a Magyar Kézilabda Szövetségnek, illetőleg a hazai csapatnak. A csapat a bajnoki mérkőzésre jóhiszeműen elutazott, hiszen pozitív teszteredmény hiányában a találkozót meg kell rendezni, arra nincs protokoll, hogy kérdéses esetben mit kell tenni. Mivel a teszt kiértékelése a kezdésig sem érkezett meg, a biztos eredmény nélkül az Előre NKSE nem vállalta a kockázatot, már a bemelegítést sem kezdte el, végül pedig nem lépett pályára, hiszen az egészség a legfontosabb” – olvasható a békéscsabaiak tájékoztatásában. Hozzátették: természetesen nyitottak a mérkőzés későbbi pótlására is, hogy minden találkozó a pályán elért eredménnyel szerepeljen a tabellán.

A győriek is a közösségi oldalukon számoltak be a történtekről. Őket a Békéscsaba illetékesei fél órával a mérkőzés kezdete előtt értesítették, hogy keretük egyik játékosa koronavírusteszten vett részt a hétfői nap folyamán és a teszt eredményét még nem kapták meg. Ekkor az ETO egyeztetést kezdett az MKSZ illetékes szerveivel, a versenybizottsággal, valamint az orvosi bizottsággal és keresték a lehetőséget a mérkőzés biztonságos lejátszására.

„Mivel ez annak függvénye volt, hogy tudomásunk legyen az érintett játékos teszteredményéről, aki nevezve ugyan nem volt a találkozóra, de az utazáson Győrbe részt vett a vendégcsapattal, ezért a szabályokban foglalt 75 percet megvártuk, hogy ki tud-e állni a Békéscsaba a mérkőzésre” – áll a győriek közleményében. „Mivel a teszteredmény nem érkezett meg, így a Békéscsaba kerete nem volt százszázalékos biztonsággal kijelenthetően fertőzésmentes, ezért a vendégcsapat úgy nyilatkozott, hogy nem tud kiállni a mérkőzésre.”

A találkozó sorsáról az MKSZ illetékes szerve dönt majd.

Percről percre:

19.15 – Ahogy sejteni lehetett: a hazaiak kispadjáról elkezdtek elpakolni a stábtagok, majd Szabó Tamás közölte, hogy a Békéscsaba nem tud kiállni a mai meccsen. A vendégek egyébként már a bemelegítésre sem jöttek a pályára.

18:45 – A bejelentés hírére sokan elhagyták a nézőteret. Akik maradtak, azok most az ultrák dobolását hallgathatják.

18:20 – A Békéscsaba egyik játékosával „gond van” – jelentette be Szabó Tamás, a Győri Audi ETO KC részéről. A vendégek játékosát, aki koronavírusra utaló tüneteket mutatott tesztelték, de nincs még eredmény. A szövetség szabályzata értelmében ilyenkor a csabaiaknak 75 perce van, hogy negatív eredményt mutasson be. Ha ez nem történik meg, akkor arról kell nyilatkozniuk, hogy nem tudnak kiállni a mérkőzésre, és ebben az esetben a győriek 10-0-s gólkülönbséggel kapják a győzelemért járó pontokat.

Szóval egyelőre várunk.

17:50 – A mérkőzés kezdése technikai okok miatt fél órát csúszik – jelentették be a helyszínen.

Előzmények – Kedden este 6 órakor NB I-es mérkőzésen a Békéscsabát fogadja az Audi-ETO női csapata. Egy héten belül ez a harmadik bajnokija lesz a zöld-fehéreknek, akik az első két meccsüket könnyedén nyerték – az Érd és a Kisvárda ellen –, ennek ellenére Danyi Gábor vezetőedző nem volt maradéktalanul elégedett.

„A két pont megszerzése hazai pályán kötelező feladat – kezdte a szakember. – Ahogyan az lesz a békéscsabaiak ellen is. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a játékunkban minél kevesebb legyen a hiba. Azt gondolom, az Érd-meccshez képest legutóbb, a Kisvárda ellen csökkent ezek száma, de még mindig van hova javulni. Persze nem is most kell feltétlenül csúcsformában lenni, hiszen a lényeges dolgok nem most dőlnek el, bajnokot nem szeptember legelején hirdetnek.”

A szakember megjegyezte, érdekes módon most támadásban akadozik jobban a gépezet, így ennek kijavítására törekednek. Danyi Gábor annyit tett még hozzá, hogy nagy valószínűség szerint Görbicz Anita nemcsak másodedzői minőségben ül majd a kispadon, hanem pályára is lép. Így már csak Puhalák Szidóniára nem számíthatnak a győriek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában