Helyi sport

2017.08.16. 09:40

A kisalföldi vasember visszaverekedte magát a top 100-ba, amikor autó ütötte el Amerikában

Major József győzni jött haza az USA-ból a magyar Ironman OB-re. A győri kötődésű sportember hiába döntötte meg több mint 9 perccel egyéni csúcsát a nagyatádi pályán, ez sem volt elég, hogy visszaszerezze trónját. A felkészülését közlekedési baleset hátráltatta az Egyesült Államokban.

Szeghalmi Balázs

Major József hét éven át, 2005 és 2011 között sorozatban mindig megnyerte az Országos Magyar Ironman Bajnokságot Nagyatádon. A győri Széchenyi-egyetem sportegyesületének (SZESE) 38 éves kiválósága hosszú kihagyás után tavaly tért vissza a magyar bajnokságra és óriási csatában ezüstérmet szerzett az emberpróbáló versenyen (3,8 km úszás, 180 km kerékpározás, 42,2 km futás). Akárcsak idén, de ne siessünk ennyire előre.


Vissza a top 100-ba


Az egykori kisalföldi vasember 2012 óta az Egyesült Államokban él, pár éve vastagbélgyulladást diagnosztizáltak nála. Miután kiderült betegsége, új edzésmódszerrel kezdett el készülni, melyhez diéta is társult. Ennek eredménye tavaly év végén kezdett beérni, amikor az amerikai Chattanoogában és a mexikói Cozumelben rendezett Ironman versenyeken a 7. helyen végzett. Így a világranglistán hosszú idő után bekerült az első százba.


A 88. helyen jegyezték, amikor februárban kerékpáros edzés közben elütötte egy 75 éves hölgy. "A jármű szélvédőjét betörtem, majd a kocsi elé estem. Ahhoz képest, mennyire súlyosan végződhetett volna a találkozás a járművel, olcsón megúsztam. Hosszú hetekre azonban kiestem az edzésekből, lemaradtam a versenyekről. Így hiába volt reálisan jó esélyem, hogy újra a világranglista első 50 helyezettje közé kerüljek és indulhassak a Hawaii-i világbajnokságom, erről a célról egyelőre le kellett tennem" - mondta Major József.


 

Major József óriásit kerékpározott a magyar OB-n, 145 km után átvette a vezetést.



Szépen csillog az ezüst, de nem arany


A SZESE színeiben induló sportoló a baleset után annyira formába hozta magát, hogy ismét harcba szállt az aranyért a Nagyatádi Hosszútávú Triatlon Országos bajnokságon. "A leggyengébb számomban az úszásban több mint 10 perc hátrányt szedtem össze, de kerékpáron 145 km után átvettem a vezetést.


A futást 7 perces előnnyel kezdtem, de legnagyobb riválisom Flander Márton világklasszis időt futva 36 kilométernél utolért és 42 másodperccel korábban szakította át a célszalagot nálam. Felemás érzés volt újra a dobogó második fokán állni. Egyrészt 9 perccel megdöntöttem a korábbi pályacsúcsomat Nagyatádon, másrészt újra meg kellett elégednem a második hellyel" - közölte a Győrhöz sok szállal kötődő sportember.


 

Major József a célban: hiába döntötte meg több mint 9 perccel korábbi nagyatádi pályacsúcsát, ez a 2. helyre volt elég.



4-5 jó év


Major József hozzátette: érez magában annyi erőt, hogy visszaverekedje magát az ironman világelitjébe és szeretne újra magyar bajnoki címet ünnepelni. "4-5 jó évem lehet még a versenysportban. Tavaly megkaptam az amerikai zöldkártyát, több tanítvánnyal foglalkozom az USA-ban és internet segítségével itthon is. Azért jó, hogy több lábon élek, mert így kisebb a nyomás rajtam. Nem kell azon aggódnom, hogy meg tudok-e élni a pénzdíjakból" - búcsúzott az arizonai Scottsdaleben élő sportember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában