kisalfold.hu videó

2024.05.23. 16:02

Eltáncolt történetek – Sokszínű programok a 19. Magyar Táncfesztiválon Győrben - fotók, videó

Sokszínű táncélet tér vissza Győrbe a 19. Magyar Táncfesztivál idejére. Klasszikus balett, modern táncszínház, néptánc és elsodró latin mozgás mellett más társművészetekkel is találkozhatunk június 19 és 23 között.

Simon Roberta

Sokszínű programkínálattal várják a táncszerető közönséget az öt napos 19. Magyar Táncfesztiválra.

Fotó: Csapó Balázs

A táncot ünneplő közös találkozás pillanata ez 

- fogalmazott dr. Pergel Elza alpolgármester asszony.

- A Győri Balett megalakulása óta mindig meglepetésekkel szolgált, nem csak a győrieket varázsolta el, hanem robbanásszerűen az ország és a világ táncszerető közönségét is megnyerte magának. Ennek titka az egyéni teljesítményeket összekovácsoló és azokat külön-külön is megmutató együttes vezetői: Markó Iván, Kiss János, Velekei László. Mesterhármas ők, itt Győrben - mondta dr. Pergel Elza köszöntőjében.

Velekei László, dr. Pergel Elza és Kiss János ismertette az idei Magyar Táncfesztivál koncepcióját és programjait. Fotó: Csapó Balázs

Kiss János 1998-ban álmodta meg a Magyar Táncfesztivált, majd keltett életre az együttessel, aminek sikere azóta is töretlen. - Egymással versenyeznek a társulatok, ki mutathassa meg magát a közel egy hetes programsorozaton. A 44. évadát taposó Győri Balett mellett más magyar együttesek és külföldről meghívott vendégek is érkeznek a városba a fesztiváltra - fűzte hozzá Kiss János a fesztivál igazgatója, majd részletesen ismertette az idei programkínálatot.

 A csütörtöki sajtótájékoztatón Husvét Dániel, a Magyar Állami Népi Együttes tagja adott ízelítőt a Tiszta forrás című szvitből. Fotó: Csapó Balázs

Huszonöt éve részese a társulatnak Velekei László, így kivette a részét szinte az összes fesztiválból: nézőként, táncosként, alkotóként és szervezőként is. - Ha keresni kellene egy közös metszéspontot a fesztivál kapcsán, akkor azt mondhatom: a magyar táncművészetet és annak sokszínűségét hirdeti. Évről- évre meg tudjuk szólítani a nagyszerű együtteseket és a legjobb előadásaikkal a városba tudjuk őket csábítani - emelte ki a Győri Balett igazgatója.

- Táncszínházi előadásokkal, kortárs estekkel és a legfiatalabbnak szóló mesedarabokkal készülünk ezúttal is három helyszínen: a Győri Nemzeti Színházban (nagyszínpadon, Kisfaludy teremben és a pódiumszínpadon), a II. János Pál téren és a Győri Balett Stúdiójában - sorolta.

- Elhozzuk Győrbe a Dubaji Világkiállításon debütált, magyar nap gálaműsorát, a Tiszta forrás szvitet, amelyet a Magyar Állami Népi Együttessel és Guessous Mesivel közösen készítettünk el. A fesztivál nyitó napján a török és a magyar zene kapcsolódásán keresztül mutatjuk meg a bartóki életmű néhány jellegzetes darabját. Június 21-én a Sorsok esten két táncosunk koreográfiáját nézhetik meg: Sebestyén Bálint Metro és Daichi Uematsu Next to you (Melletted) című bemutatóját. Majd a táncfesztivál utolsó napján a stúdiónkba csalogatjuk a családosokat, ugyanis sokak nagy kedvencét, a Kockásfülű nyulat láthatják mesés feldolgozásban - részletezte Velekei László.

A 19. Magyar Táncfesztivál teljes programkínálatát a gyoribalett.hu oldalon is megtalálják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában