Premier

2024.03.16. 07:06

Most vagy soha! - Nagy költségvetésű film forgott hatalmas létszámú stábbal, modern eszközökkel és kisalföldi színészekkel

1848. március 15-e volt az a nap, ami örökre nyomot hagyott a magyar történelemben. Mától a Most vagy soha! című film megtekintésével átélhetjük az akkori idők forradalmi hangulatát.

Simon Roberta

A lánglelkű költő, Petőfi Sándor a márciusi ifjakkal. Jobbról a második Hajdu Tibor győri színművész.

A film egy napra koncentrál, amelynek eseményeiről nem készült eddig színdarab, film, opera vagy musical. Ezt az adósságot szeretnék pótolni a készítők. Az, hogy milyen képet mutatnak Petőfiről és a márciusi ifjakról, nagyon sok időt, adatgyűjtést vett igénybe. 

A film elkészítéséhez óriási fizikai, szellemi, lelki és technikai felkészültségre volt szükség. A többéves előkészület és forgatás alatt 10.000 statiszta, 6000 jelmez, 1000 fős stáb dolgozott. Másfél hektárnyi valósághű díszletvárost építettek fel, 70 tagú zenekar készítette a filmzenét, 200.000 adag étel fogyott. 

A magyar történelem, valamint a 1848-as forradalom és szabadságharc legismertebb alakjai a márciusi ifjak, nincs talán olyan, aki ne tudná, kik ők. Hajdu Tibor Junior Prima díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy- ösztöndíjas tagja az akciódús kalandfilmben Vidats Jánost alakítja. 

– Két éve forgattuk Fóton, Budapesten, Sopronban, Komáromban az erődnél. Álltunk a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, áztunk bőrig Landerer nyomdája előtt, farkasszemet néztünk olasz katonákkal, üldöztek minket a forradalmat szabotálni akarók. Kemény menet volt sok színészkollégával, régi filmes ismerősökkel. Fárasztó volt, de élveztem – emlékezett vissza Hajdu Tibor, akinek ugyan kicsi szerep jutott, de nagy örömmel mondott igent a felkérésre. 
– Hatalmas gépezetbe kerültünk, centiről centire meg volt tervezve minden. Ráadásul elsőként mi forgathattunk a fóti díszletvárosban, amire évek múltán is büszke leszek – fogalmazott Hajdu. 

– Vidats tevékenyen részt vett az 1848. március 15-i forradalom eseményeiben. Jókai Mór, Petőfi Sándor és Vasvári Pál mellett őt jelölték ki a Landerer nyomdájának lefoglalására választott küldöttségbe – tette hozzá a történelmi vonatkozást. 

A Petőfi emlékét őrző, többmilliárdos költségvetésből készült alkotásnak részese volt Fejszés Attila is, a Győri Nemzeti Színház színésze. 

– Ugyan csak három-négy napot forgattam a stábbal statisztaként az ELTE egyik épületében és a Kincsem Parkban, de boldog vagyok, hogy ennek a nívós produkciónak a részese lehettem. Nagy élmény volt. Az életem nagy részét a színpadi színészet teszi ki, filmekben még nem nagyon volt szerencsém játszani. Érdekes, hogy a győri szálak ekkor is összekapcsolódtak, mert Hajdu Tiborral közös jelenetünk is van, reggelente együtt érkeztünk a forgatásokra. A Landerert alakító Szerednyey Béla mellett vagyok nyomdász néhány filmkocka erejéig – mondta el a Kisalföldnek Fejszés Attila, akihez a váratlan események után a márciusi ifjak érkeznek felmentő sereg híján. 

A Soproni Tavaszi Napokon is láthatják a nézők a városban is forgatott produkciót. Az Elit moziban március 21-én este hat órakor mutatják be, szintén közönségtalálkozóval egybekötve. Akkor Lóth Balázs és a két főszereplő, Mosolygó Sára és Berettyán Nándor osztja meg élményeit a forgatással kapcsolatban. 

Mohács-film is készül - A mohácsi csata 500. évfordulója 2026-ban lesz, így már erre is készülnek a Most vagy soha alkotói. Az előzetes információk szerint elmesélik majd, hogy mi és miért történt 1526-ban Magyarországon, emellett sok, Mohácshoz kapcsolódó tévhitet is szeretnének eloszlatni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában