kisalfold.hu videó

2024.02.17. 22:45

Eperjes Károlyt köszöntötték születésnapján a Soproni Petőfi Színházban a műsor végén - fotók, videó

Különleges és megható pillanatoknak lehettek tanúi azok, akik szombaton este részt vettek a Soproni Petőfi Színház Legyetek jók, ha tudtok előadásán, hiszen ritkán van születésnapi köszöntés a színpadon.

Varga Henrietta

Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Sopron Város Díszpolgára, aki a darabban Fülöp atya megszemélyesítője, ezen a napon ünnepelte 70. születésnapját, így az előadást követően őt köszöntötték a nézők, a gyerekek, a kollégái, Kiss József, a soproni színház igazgatója, valamint Farkas Ciprián, polgármester.

A városvezető beszédében kifejezte háláját a színművész és a darabban résztvevő fiatalok felé, megköszönve nekik az előadást, majd hozzátette, hogy most már tudja, hogy a városban miért mondják oly sokan, hogy legyetek ott, ha tudtok! Kiemelte, hogy reméli, még nagyon sok darabban élvezheti a közönség az ünnepelt csodálatos színészi játékát.

 

Eperjes Károly a Sopronhoz közeli Hegykő település szülötte, számára a szülőföldhöz való kötődés egész élete folyamán nagy jelentőséggel bírt. Bár a színészi pálya, amelyre életét feltette, messzire repítette szülőfalujától, gyökereit sosem megtagadva táplálkozott ebből a hagyományból. A színészi pályáját Major Tamás és Székely Gábor tanítványaként kezdte 1976-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, a mestereitől kapott útmutatás nemcsak pályakezdését, hanem egész pályafutását nagymértékben meghatározta. A Soproni Petőfi Színházhoz és a soproni közönséghez ezer szál fűzi: emlékezetes alakítást nyújtott a Peer Gynt Gomböntőjeként és az Isten komédiása című ősbemutató két szerepében. Rendezte a nagy sikerű Hippolyt és Chicago, valamint a Rómeó és Júlia előadásokat is. A film világában is több ponton kötődik a soproni művészekhez, alkotókhoz: soproni színészkollégákkal játszott együtt például A napfényben fürdő kastély című tévéfilmben, de rendszeres résztvevője pódiumszerepléseivel a soproni képzőművészek tárlatainak.

Eperjes Károly egy rendkívül sokoldalú művész, számos szakmai és társadalmi elismerésben részesült eddigi alkotói pályája során. Kossuth- és Jászai-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Budapest és Sopron díszpolgára, birtokosa a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének és a Magyar Filmakadémia életműdíjának, elnyerte a Széchenyi-örökség okmánydíját, a Magyar Művészeti Akadémia pedig rendes tagjává választotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában