Kiállítás

2023.12.10. 14:22

Megnyílt az Adventi tárlat Sopronban - fotók

Advent második vasárnapján szinte színültig telt a soproni Munkácsy terem, ahol a Soproni Képzőművészeti Társaság fantasztikus hangulatú évzáró kiállításmegnyitója mellett a kultúrapártolók, a Soproni Füzetek legfrissebb kiadványát is fellapozhatták.

Varga Henrietta

Az idei tárlat egyik különlegessége, hogy a kiállítás és a Soproni Füzetek bemutatója mellett a győri ART 9000 is képviseltette magát, így megünnepelve azt, hogy a két egyesület 15 évvel ezelőtt szervezte meg első közös bemutatóját. De nem csak ez volt az egyetlen különlegessége az idei megnyitónak. Most először adták át a Jakabné Tóth Márta nevével fémjelzett művészeti díjat, amelyet a Handler iskola egyik grafikus növendéke, Sipos Júlia Rebeka kapott meg.

Az Adventi tárlat megnyitóján dr. Hegyi Ferenc köszöntötte a megjelenteket. A Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy köszönet illeti meg a szervezőket és az önkormányzatot, hiszen immár harmadszor biztosítottak lehetőséget arra, hogy az adventi tárlatot, a csodálatos Munkácsy-teremben rendezhessék meg.

A megnyitón beszédet mondott a Soproni Füzetek főszerkesztője, Zentai László is. Elmondta, hogy a Soproni Füzetek 45 évvel ezelőtt, azaz 1978-ban jelent meg először, de azóta is fontos és kiemelt szerepet tölt be a város kulturális életében. Szerkesztőtársaival (Schey Andrásné és T. Horváth József) együtt igyekeztek eleget tenni annak a követelménynek és örökségnek, amelyet a Sarkady Sándor által alapított Soproni Füzetek kiérdemel.

Az Adventi tárlatot a Soproni Képzőművészeti Társaság új elnöke, Herczeg Anikó mutatta be, aki elárulta; a különböző stílusok és önálló gondolatok mind másképpen dolgozzák fel az advent témáját.

- Igaz, hogy az ünnepkör a tárlat fő motívuma, ugyanakkor idén egy fontos jubileumot is ünnepelünk, hiszen 15 évvel ezelőtt szerveztük meg első közös bemutatónkat a győri Art 9000 csapatával, így idén vendégkiállítóként az ő alkotásaik is láthatóak. Az ünneplés mellett sajnos meg kell emlékeznünk a közelmúltban elvesztett tagtársainkról is, ezért az idei évben létrehoztunk egy művészeti díjat, amelyet elhunyt elnökünkről neveztünk el. Ezzel az elismeréssel próbáljuk meg ösztönözni a fiatalokat arra, hogy a művészeti utat válasszák a jövőben - tette hozzá Herczeg Anikó.

Az adventi tárlaton összesen 38 művész 74 remekműve látható, amelyet az érdeklődők az adventi időszakon túlnyúlva egészen január 7-ig tekinthetnek meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában