Megszervezte a dunántúl teológiai oktatását.

2023.11.04. 15:03

Volt soproni lelkipásztor kapta a szolgálataiért a Pro Pannonia Reformata díjat

Soproni szolgálatából és az oktatói munkából nyugdíjas éveire Győrbe költözött a biblikus tárgyak kutatója

Kisalföld.hu

Forrás: Kisalföld Archív

Fotó: Máthé Daniella

A Pro Pannonia Reformata díjat Dr. Vladár Gábor teológiai professzornak, egyetemi tanárnak, az 1998-ban újraindult Pápai Református Teológiai Akadémia első dékánjának, majd rektorának, volt soproni lelkipásztornak ítélte oda a Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlése. Az elismerést október 28-án Tatán adták át - írja a refdunantul.hu.

Vladár Gábor negyven évi szolgálat soproni szolgálat után vonult nyugdíjba, azóta feleségével győri lakos. 

A díj átadásán Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke méltatta. Már teológiai hallgatóként is írt saját művet, 1990-ben a Debreceni Református Hittudományi Egyetem a Bibliai Teológiai és Vallástudományi Tanszék tanárává választotta, 1995-ig a tanszék vezetője is volt. Ebben az időszakban hetente járt Pápáról Debrecenbe a következő lelkészgenerációk oktatásáért.  1997-ben a Dunántúli Református Egyházkerület elnöksége a leendő Pápai Református Teológiai Akadémia szervezésével bízta meg. Az 1998-as megalakulástól kezdve az Akadémia főigazgatója, dékánja, majd rektora, az Újszövetségi Tanszék vezetője, 2009-től az Akadémia Biblikus Intézetének vezetője és tanára.

Dr. Vladár Gábor segítette az 1983-ban kiadott Bibliai fogalmi szókönyv létrejöttét. 1990-ben több évfolyam számára írt hittankönyveket. Az 1993-ban megjelent Keresztyén bibliai lexikonba mintegy 150 szócikket írt. A revideált új fordítású Biblia újszövetségi szövegrevíziójában (2009–2014 között) elsődleges szerkesztőként vett részt, az istentiszteleti szempont szem előtt tartásával. Kálvin újszövetségi kommentárjainak magyar kiadásában, valamint az Evangéliumi Harmónia fordításának revíziójában is részt vett. 2021 augusztusában a Doktorok Kollégiuma elnökéül választotta.

2003-ban Károli Gáspár díjban részesült, 2009-ben pedig Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata a Pro Urba Sopron díjat adományozta Vladár Gábornak. 2011-ben A Doktorok Kollégiuma Aranygyűrűs teológiai doktor címet Dr. Vladár Gábornak ítélte. A díjat 2011. november 18-án a Zsinat ülésén ünnepélyes keretek között adták át. 2017-ben  tudományos, oktatói és lelkipásztori munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában