Petőfi-versek tucatnyi nyelven

2023.10.04. 13:59

Tatabányára látogatott a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének tagjai érkeztek Magyarországra, azon belül is az Orfeusz Társulat Tatabánya (OTT) meghívására Tatabányára az elmúlt hétvégén.

Kiss T. József

Ha már ilyen messziről eljöttek, természetesen az irodalmi repertoárból néhányat bemutattak. Tatabányán egy nap nap alatt három fellépésük is volt. Aktuális műsoruk a Petőfi 200 jubileumi programsorozat kapcsán egy Petőfi Sándor irodalmi, verses-zenés összeállítás volt, „Petőfi – Én vagyok itt” címmel. Az előadást az Árpád Gimnáziumban és a Puskin Művelődési Házban is bemutatták, nagy sikerrel. 

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének tagjai és a vendéglátó Orfeusz Társulat néhány tagja Tatabányán.

A műsor előtt John Katalin, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke köszöntötte a vendégeket. A műsor bemutatja a költő több arcát a versein keresztül. A szerelmes, a kritikus, az utazó, a hazáját szerető, a forradalmár és a romantikus költő képe rajzolódik meg. A vajdasági magyar versmondók tolmácsolásában hangzottak el a költemények, köztük nagyon sok ismert mű. A verselők nem csupán szavaltak, hanem el is játszották az alkotásokat, nemcsak magyar, de többek között angol, német, orosz, lengyel, szlovák nyelven is. Elemi erővel hatottak a Szeptember végén című vers sorai, amit az előadóművészek és a közönség együtt mondott el a műsor végén. 

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének tagjai nem csak szavalták, el is játszották Petőfi költeményeit.

A Bárdos László Gimnáziumban „Végeláthatatlan víz – beszélgetések nagyapámmal” címmel Vajda Noa Pálma önálló műsorral mutatkozott be. Varró Dániel, Móra Ferenc, Podolszki József, Rónay György, Lackfi János, Buda Ferenc, József Attila szövegei hangoztak el az előadásban, miközben a műsort áthatotta a nagyapa keresése. Vajda Gábor meghatározó alakja volt a vajdasági magyar kritikai és szépirodalomnak. Neki állított emléket az unokája. Az előadás után beszélgetésre is sor került, amelyet az Orfeusz Társulat Tatabánya (OTT) tagja, Tóth Zsóka előadóművész vezetett. 

Terveik szerint hosszú távú kapcsolat alakul ki a vajdasági versmondókkal, akik közül többen jártak már Tatabányán, a József Attila Nemzeti Vers-, Énekelt Vers- és Prózamondó Versenyen. A tervek szerint legközelebb az Orfeusz Társulat utazik a Vajdaságba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában