A design építő ereje

2023.10.12. 14:56

Soproni design hét - Ismerkedés az épületekkel az építészet oldaláról

A Lőver Uszoda bemutatóján maga a tervező, Tompos Csaba beszélt a projekt kezdetéről, és arról, hogyan született meg az a modern koncepció, amely a környezetébe is beleillik. A hét hátralevő részében több soproni épülettel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A Lőver Uszoda tervezője, Tompos Csaba mutatta be a résztvevőknek az épületet. 

Fotó: Szalay Károly

Kilencedik alkalommal rendezik meg a soproni Design Hetet, melynek célja, hogy a design gazdasági és társadalmi szerepét tudatosítsák, az az iránti bizalmat növeljék a terület szereplői közötti kommunikációval. A soproni Design Hét, amelyet egy időben rendeznek meg a budapesti rendezvénysorozattal, a „150 éves a Magyar Művelődés Háza” című kiállítás megnyitójával kezdődött. 

– A rendezvény keretében szeretnénk szélesebb körben bemutatni a formatervezés jelentőségét, hiszen az életünk mindennapi része. Ha bele­gondolunk, attól kezdve, hogy felkelünk, egészen lefekvésig használati tárgyak vesznek körül bennünket, amelyeket valaki megtervezett, létrehozott. Az épületek esetében is nagy jelentősége van a design­nak, hiszen a tervező koncepciója, látás- és szemléletmódját tükrözi az alkotás. Egy ház pedig a karakterén hordozza mindezt – mondta el a soproni rendezvény szervezője, Käesz Judit. 

– A korábbi Design Hetek alkalmával lehetőségünk nyílt olyan épületekbe is betekintést nyerni, amelyekbe nem látogathatunk el naponta. A soproni népszavazás centenáriumi évében, 2021-ben például egy kiállítást tartottunk az egykori ruhagyárban. Akkor száz évvel azelőtt ott hirdették ki a népszavazás eredményeit. Fantasztikus élmény volt ott járni – emlékezett vissza a szervező. 

Az idei rendezvénysorozat alatt az érdeklődőknek lehetőségük van megismerkedni építészeti oldalról többek között a Lőver Uszodával, a Múzeumnegyeddel és a Szent Mihály-templommal is. 

– A Lőver Uszoda bemutatóján maga a tervező, Tompos Csaba beszélt a projekt kezdetéről, és arról, hogyan született meg az a modern koncepció, amely a környezetébe is beleillik. A hét hátralevő részében több soproni épülettel is megismerkedhetnek az érdeklődők. Két évvel ezelőtt nagy sikert aratott a Szent Mihály-templom bemutatója, amit idén is megrendezünk. Sokan kíváncsiak rá, hiszen az életünk mindennapi része, így pedig egy új oldalát ismerhetjük meg. Mindezek mellett kitárják kapuikat olyan stúdiók is a közönség előtt, amelyek régebb óta tevékenykednek Sopronban, de megtartjuk a legnépszerűbb programunkat, az építészeti sétákat is, ahol a résztvevők megismerhetik a város római kori emlékeit vagy modern építészetét – részletezte Käesz Judit. Hozzátette, a rendezvénysorozat záróeseményét a Ligneum Látogatóközpontban tartják, amelyen a Balaton Bútor szakmai bemutatót tart és kiállítást nyit. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában