Lebontanák a falakat

2023.10.26. 19:26

Formabontó zongorafesztivál Kismartonban

A kismartoni Esterházy-kastély legújabb, KEYS TO HEAVEN elnevezésű zongorafesztiváljának programját mutatták be a napokban Bécsben.

Bódvai Ildikó

A felvételen Maria Radutu, Stefan Ottrubay és Sophie Heinrich. Fotó: Andreas Tischler

Maria Radutu zongoraművész művészeti vezetésével rendezik meg jövő év április 26-28. között KEYS TO HEAVEN (Kulcs a mennyországhoz) címmel azt a fesztivált, melynek középpontjában ugyan a zongora áll, de célja a művész és hallgatósága között emelkedő fal lebontása. A különböző művészeti irányzatok, műfajok és stílusok közötti határok átjárhatóságát is bemutatják az első alkalommal megszervezett fesztiválon.

A Bukarestben született, 39 éves Maria Radutu innovatív, határokat döngető koncertprogramjaival vált ismertté: A művész és hallgatósága kötetlen találkozását megkönnyítő Piano BOX -ra keresztelt koncepciójával máris sikerült új közönséget meghódítania és őket különböző zenekorszakokba és stílusokba elkalauzolnia. Ezzel a tapasztalattal felvértezve indítja el a sokoldalú zongoraművész új fesztiválját a kismartoni Esterházy-kastélyban. A zenei kínálat szerteágazó, Johann Sebastian Bach-tól, a genius loci, Joseph Haydn és a Kék rapszódiát száz évvel ezelőtt komponáló George Gershwinen keresztül, Astor Piazzola és napjaink muzsikájáig ível.

Ízelítő-koncert ősbemutatóval

A jazzmuzsikus, komponista és zongoraművész Christoph Cech korunk Bigband-jére készült átiratában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája, valamint egy új zongoraverseny. Ez utóbbi ősbemutatóját Maria Radutu előadásában hallhatja majd a közönség a március 21-i, ízelítőül szolgáló koncerten, melynek az áprilisi fesztivál iránti érdeklődés felkeltése a célja. A koncertet egy, a klasszikus zene valós és vélt határait, kihívásait feszegető vitakör egészíti, melyen Maria Radutu beszélget a kulturális szféra különböző képviselőivel, többek között Jan Nasttal, a Bécsi Szimfonikusok intendánsával és Sarah Wedl-Wilsonnal, Berlin tartomány kulturális államtitkárával.

Maria Radutu, zongoraművész, zenepedagógus, a fesztivál művészeti vezetője elmondta: „A fesztivál középpontjában a zongora áll. A hangszer a különböző korszakok, műfajok és művészeti formák összekötő elemeként rendkívül változatosan szólal meg a színpadon.  Személy szerint én a modern és klasszikus zene, a pódium és publikum, a muzsika és más művészeti irányzatok vegyülését élvezem a legjobban. A közvetítő eme csodás tisztjében az a legfontosabb számomra, hogy senkit ne zárjunk ki a programból, ami nem csak azt jelenti, hogy mindenkit invitálunk a koncertjeinkre, hanem azt is, hogy segítünk abban, hogy akár egyedül, vagy kettesben, csoportostul vagy családostul, egy vagy két, vagy akár mindegyik programra, de minél többen ellátogathassanak hozzánk. Míg például a felnőttek egy koncerten ülnek, addig a gyerekek a rájuk szabott zenei programokon tombolhatják ki magukat.”

A felvételen Sabina Hasanova, Miloš Todorovski, Maria Radutu, Stefan Ottrubay, Sophie Heinrich és Florian C. Reithner. Fotó: Andreas Tischler

Változatos fesztiválprogram

A fesztivált, április 26-án Haydn menüettjeivel nyitják meg az Esterházy-kastély különböző termeiben. Ezt követően Piazzola mellett, Bartók Béla, Nadia Boulanger, Igor Sztravinszkij, Alberto Ginastera és Carlos Gardel művei csendülnek fel. A művek dramaturgiailag egy folyamot képeznek, szünet nélkül játsszák azokat. Szombaton, április 27-én matinékoncerttel indul a program. A homokanimációs művésznő, Anna Vidyaykina, a zongoraművész Sabina Hasanova és a narrátor Thomas Toppler a Zongora és homok elnevezésű koncertje felülírja eddigi, szokványos koncertélményeinket.  A koncerten Saint Saëns, Csajkovszkij, Debussy és Ravel darabjait hallhatja a nagyérdemű. Délután a a többszörösen díjazott Zongoramánia – a perfekt hangzás nyomában című dokumentumfilmet vetítik le, utána vendég lesz Stefan Knüpfer, a film kulcsfigurája, a sztárok bizalmát élvező zongorahangoló mester. Este a Ferhan és Ferzan Önder testvérpáros zongoraduója lesz hallható. Az előadáson Maria Radutu mesél a zenedarabokról és az előadókról, közelebb hozva ezzel egymáshoz az alkotókat és hallgatóságát. Az esti koncertet követően 22 órától Tanja Huppert éjszakai zongorakoncertje, valamint Wilfried Hiller A csillagok könyve című produkciója lesz látható. A másik lehetőség, ugyancsak 22 órától Florian C. Reithner zongoraimprovizációit hallgatni, melyeket a filmtörténet neves némafilmjei alá játszik a Galántha Hotel Top bárjában. 

A nap folyamán lehetőség nyílik a zene segítségével jógamatracokon meditálni az Empire-teremben, és a meditatív környezetben eddig ismeretlen, belülről és kívülről fakadó élményeket szerezni. 

Az április 28-i délelőttön a KEYS TO HEAVEN fesztivál intendánsához, Maria Radutuhoz csatlakozik a HERBSTGOLD Fesztivál művészeti vezetője, a hegedűművész és dirigens Julian Rachlin, valamint Boris Andrianov csellóművész. Előadásukban nem csak Haydn előtt tisztelegnek, hanem Sosztakovics 1944-ben komponált, 2. (e-moll) zongoratrióján keresztül megmutatják azt is, hogy mennyire nagy szükségünk van a zenére a háború borzalmaitól való kétségbeesés enyhítésére.

Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítványok elnök vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: „Nagy örömmel tölt el, hogy a KEYS TO HEAVEN Fesztivállal bővül programsorozatunk. Az Esterházy Vállalatok kiállításai, rendezvényei, és különböző koncertjei a nemzetközi művészeti és kulturális élet megkerülhetetlen eseményeivé váltak, és több százezer hazai és nemzetközi látogatót vonzanak a különböző helyszínekre.” A zenei területen szintén az ő szervezésükben zajlik az Opera a Kőfejtőben, a HERBSTGOLD Fesztivál, vagy éppen a Joseph Haydn előtt tisztelgő Quartetto Plus vonósnégyes fesztivál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában