Korhű hangszerek a kastélyban

2023.09.02. 15:54

Megnyitották a régizenei fesztivált Fertődön

Nívós zenei utazás vette kezdetét pénteken az Eszterházy-kastélyban, ahol szeptember 1. és 6. között tartják meg az I. Haydneum Eszterháza Fesztivált. A nyitókoncerten Csák János, a kultúráért és innovációért felelős miniszter mondott köszöntő beszédet.

Papp Fanni

Az I. Haydneum Eszterháza Fesztivált a Magyar Régizenei Központ Mária Terézia uralkodó tiszteletére szervezte meg, aki 250 évvel ezelőtt látogatott el a fertődi Esterházy-kastélyba. A koncertsorozat során a közönség egy igazi időutazáson vehet részt, ami a pompakedvelő Fényes Miklós XVIII. századi udvarának rendkívüli zenei életét idézi fel. A nyitókoncertet pénteken tartották meg, ahol részt vett XIII. galántai Esterházy II. Antal herceg és Esterházy Szvetlána hercegné is.

- A Föld minden táján megértik és azonosulni tudnak a zenével az emberek. Mi magyarok büszkék lehetünk a zenei sokszínűségünkre, ami az egyik hozzáadott értékünk a világhoz - hangsúlyozta Csák János miniszter.

A nyitókoncerten felcsendült Joseph Haydn "Aki hűtlen, pórul jár" című operája, melyben közreműködött az új-zélandi szoprán, Ella Smith és az osztrák tenor, Bernhard Berch­told. A hazai énekesek képviseletében Kalafszky Adriána, Megyesi Zoltán és Szélpál Szilveszter csendült fel, az Orfeo Zenekart Vashegyi György vezényelte.
A fesztivál szeptember 6-án zárul a Haydneum rezidens együttes, az Orfeo Zenekar Haydn–Mozart-koncertjével, melyen közreműködik Szutrély Katalin és Somlai Petra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában