Zarándoklat

2023.07.28. 20:55

Kiállítás nyílt Máriakálnokon a híres búcsújáróhelyekről

Zarándokhagyományok Moson vármegyében címmel nyílt kiállítás a máriakálnoki kultúrházban, mely augusztusban megtekinthető.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Martinschich Balázs, a Hansági Múzeum történész-muzeológusa egy zarándoklat keretében látogatott el Máriakálnokra. Ekkor merült fel benne a gondolat, hogy a híres búcsújáró helyre el lehetne hozni a Hansági Múzeum Zarándokhagyományok Moson vármegyében című tárlatát.

Pénteken a tablókból meg is nyílt a kiállítás a máriakálnoki kultúrházban.

– A zarándoklat nem csak arra jó, hogy egyházi helyeket felkeressünk. A zarándok a lelkében, gondolataiban is megtisztulhat. Aki végiglátogatja ezeket a helyeket, a lelki békéjét is megtalálhatja – emelte ki Tóásóné Gáspár Emma, máriakálnoki polgármester a megnyitón.

– Máriakálnok 470 éve búcsújáró hely – hívta fel a figyelmet Martinschich Balázs. Hozzátette: a Zarándokhagyományok Moson vármegyében című kiállításon egyrészt a vármegye lakóinak zarándokhagyományait ismerhetik meg a látogatók, másfelől a vármegyébe irányuló vagy azon keresztül haladó zarándoklatok vonatkozásait járhatjuk körbe.

Az egykori vármegye két emblematikus búcsújáró helyét, Boldogasszonyt és Máriakálnokot is bemutatják. Máriakálnok csodás forrásvizénél, Mária-szobra előtt az elmúlt közel félezer évben sokan imádkoztak. A kút csodavize katonák beteg lábát gyógyította, a Mária-szobornál sokan kérték Mária segítségét. 
A ma már Ausztriához tartozó Boldogasszony oltárán Szent István és Szent László király szobra hirdeti a magyar nép és a vármegye népeinek buzgó Mária-tiszteletét.

A kiállítással kapcsolatban a 0696/576-352-es, a 0620/579-6134-es és a 0630/916-6060-as telefonszámokon lehet információt kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában