Tatai patara

2023.05.31. 16:15

Muskéták és ágyúk dördültek Tatán

Valóságos időutazás, háromnapos török kori történelmi fesztivál részesei lehettek azok, akik ellátogattak az elmúlt hétvégén Tatára. A Zsigmond király idején épült vár és környéke elevenedett meg, középkori hangulatot árasztva.

Kiss T. József

Szelfi a várral – Hangulatos fotók készülhettek a rendezvényről.

A keresztény sereg élén Pálffy Miklós kapitány 1597-ben sikeres csata során foglalta vissza a tatai várat az Oszmán Birodalom katonáitól. A sikeres ostrom egy zseniális haditechnikai eszköznek, Pálffy találmányának, a patarának, a petárdának is köszönhető, amelyet katonái használtak furfangos módon először, de nem utoljára, hiszen Győr és Pápa várát is ezzel a módszerrel foglalták vissza a törököktől Pálffy vitézei. 

A történelmi fesztiválon 37 hagyományőrző csapat, köztük a magyarokon kívül német, lengyel, román, szerb, cseh, szlovák harcolt a magyarok oldalán a török ellen. A hiteles történetből több mint 15 évvel ezelőtt, Zombori Mihály ötletéből valósította mg a „Tatai Patara 1597” Török kori Történelmi Fesztivált a ZOFI Rendezvényszervező Kft. Azóta csupán – a Covid-járvány miatt – egy alkalommal maradt el a Tatai Patara. A május utolsó hétvégéjére időzített fesztivál méltó helyet vívott ki a történelmi várjátékok nemzetközi sorában is. 

A háromnapos „hosszú hétvége” kellemes szórakozást, ki- kapcsolódást ígért idén is a tataiaknak és a városba érkezőknek egyaránt. 

A rendezvény hivatalos megnyitóján beszédet mondott Bozó Tibor altábornagy, Michl József, Tata polgármestere és Bán János író, az M5 TV csatornaigazgatója. 
Az előző nap, a péntek sem telt eseménytelenül, a szervezők a „nulladik napra” hirdették meg a „Deák-Patara” és Honvédelmi Napot, avagy bevezetés a „puskázás” történetébe című vetélkedőt iskolásoknak. Az ország minden részéről érkeztek diákok, több mint ezren vettek részt az interaktív vetélkedőn. Ezen a napon koszorúzták meg Pálffy Miklós és a várnál harcoló hősök emléktábláját. 
A csaták, a várkapu berobbantása és a visszafoglalás Pálffy Miklós korabeli jelentésén alapszanak, a hagyományőrzők korhű módon adták vissza a középkor hangulatát. „Nem a keresztyén sereget vagy a törököket ünnepeljük, hanem a várnál harcoló katonákat, hősöket. Pálffy Miklós kapitány megtestesítője, Turbók Attila elmondta, 15 éve rendezik meg a fesztivált, nagyon sok munka van benne, de úgy érzik, beérett. Rengeteget dolgozunk azért, hogy a vendégek jól érezzék magukat, ezért a hagyományőrző csapatok tagjai a szívüket, lelküket kiteszik” – tette hozzá. 

Elismerés

A fesztivál főszervezőjét is meglepetés érte, amikor a rendezvény megnyitóján színpadra szólították. Zombor Mihály egy köszönőlevelet és emlékplakettet vehetett át Szé- chenyi Tímeától, amelyben a Gróf Széchenyi Család Alapítvány köszö- netét fejezte ki a Patara megrendezéséért. „Az elismerés nemcsak nekem szól, hanem a szervező csapatnak is” – mondta meghatódva. 


 

 

Oszmán muskétások bemutatója a háromnapos történelmi fesztiválon. 
Fotók: Kiss T. József

Hagyományőrző csapatok – Közel ötszáz résztvevő vonult fel a hétvégén a tatai Öreg-tó partján. Galéria a rendezvényről a kisalfold.hu-n.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában