Énekel az ország

2023.05.09. 14:23

Kórustábor keretében gyakorolták Verdi Requiemjét Tatán

Idén ismét Tata adott otthont az „Énekel az ország” program kórustáborának, melynek mintegy 700 résztvevője április 29. és május 1. között Tatán találkozott és próbált. Az óriá­si, 700 fős kórus, köztük két tatai csapat, az Egressy Kórus és az Esterházy Énekegyüttes gyakorolt, készülve a nagy fellépésre, amely május 7-én, vasárnap volt a Művészetek Palotájában, ahol Verdi Requiem című kórusművét adták elő.

Kiss T. József

„Az »Énekel az ország« projektet először 2006-ban rendezték meg. Az ország minden tájáról érkező énekesek és énekkarok a programban lehetőséget kaptak arra, hogy egy közös kórustábort követően a Művészetek Palotája színpadán, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben mutassák be a zeneirodalom kiemelkedő oratóriumainak egyikét. A koncertet minden esztendőben egy féléves felkészülési időszak előzi meg, amelynek záróakkordja egy három­napos kórustábor” – tudtuk meg Robozné Schőnfeld Zsuzsannától, a tatai Egressy Kórus karnagyától, vezetőjétől. 

A hétszáz fős kórus Tatán, a Kossuth téren is bemutatta Verdi Requiem című művét. Fotó: Kiss T. József

Úgy gondolták, hogy idén az Esterházy Énekegyüttessel felvállalják a házigazda szerepét. A háromnapos táborban huszonegy kórus és egyéni énekesek vettek részt. Ezt a kórustábort rendezték most meg Tatán, 2010 után immár második alkalommal. A tábornak évente más és más vidéki város ad helyet, s ez tulajdonképpen egy intenzív próbafolyamat, ahol a kórusok együtt gyakorolják az előzőleg megtanult műveket. A kórustábor és a rendezvény művészeti vezetője Hollerung Gábor, a kórusok zenei partnere pedig a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar. 

Az „Énekel az ország” idei nagy koncertjét május 7-én, vasárnap rendezték Budapesten, a Műpában, ahol a kórusok Verdi Requiem című művét adták elő. A háromnapos tatai kórustábor résztvevői a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban gyakoroltak. A 700 tagot számláló országos egyesített kórus nyilvánosan is bemutatkozott a tatai közönségnek. Május elsején délelőtt a Kossuth téren énekeltek. 

Az Egressy Kórus szinte mindegyik „Énekel az ország” projektben részt vett, sőt, 2010-ben házigazdái voltak a „felkészítő tábornak”. „Fantasztikus egy ekkora kórusban énekelni, egy nagy közös és közösségi élmény, amikor hétszáz torokból hallani a harmóniát” – fogalmazott Robozné Schőnfeld Zsuzsanna, az Egressy Kórus vezetője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában