Ivan Reitman és Kaszás Attila szomszédságában

2023.05.03. 11:50

Csillagot kapott Mokos Attila az észak-komáromi Hírességek sétányán

Felavatták a harmadik csillagot az észak-komáromi Tatra mozi előtt. Ivan Reitman filmrendező és Kaszás Attila színész neve után most Mokos Attiláé került fel a sétányra, ami a tervek szerint a Klapka térig ér majd. Mokos Attila a Jászai Mari-díj mellett idén a Szlovák Filmakadémia legrangosabb elismerését is kiérdemelte.

Szinak Evelyn

Az ötletgazda, Rysavy Boldizsár képviselő elmondta, amikor a mozi felújítása elkezdődött, akkor Varga Tamás alpolgármester felvetette az ötletet, hogy a mozit nevezzék el Ivan Reitman filmrendezőről. A képviselő azonban ragaszkodott a Tatra névhez, ugyanakkor hozzátette, helyezzenek el egy csillagot az épület előtt Reitman nevével. Az ötlet akkor csupán ötlet maradt, 2021-ben azonban megvalósult a csillagsétány. Elsőként valóban a Szellemirtók, az Ikrek, az Ovizsaru vagy a Junior című filmek rendezőjének neve került fel a sétányra, majd Ivan Reitmant követte halálának 15. évfordulóján Kaszás Attila csillagának felavatása. Rysavy Boldizsár hozzátette, az a cél, hogy a csillagsétány egészen a Klapka térig érjen, emellett tervezik, hogy a mozi sorait is a sétányon szereplő komáromi hírességekről nevezik majd el. 

Keszegh Béla polgármester az április 26-i harmadik csillagavatón kifejtette: a filmművészetről Észak-Komáromban eddig nem emlékeztek meg méltó módon. „Sokszor adunk át díjakat, amit a díjazottak otthon biztos nagy becsben tartanak, de a komáromiak nem láthatják. Azonban ezek a csillagok itt vannak a szemünk előtt, emlékeztetnek arra, hogy kikre lehetünk büszkék. Komáromnak annyi méltán híres művésze van, hogy évek múlva ez egy igazi sétány lesz” – vélekedett a városvezető. 

Mokos Attila idén Jászai Mari-díjat és a Szlovák Filmakadémia legrangosabb elismerését is átvehette. Fotók: Szinak Evelyn

A harmadik csillagot a Jókai Színház színművésze, Mokos Attila kapta, aki pályafutása kezdete óta a teátrum nyolcvan darabjában szerepelt, ennek kétharmada főszerep volt. Emellett kedveli a filmes világ, számos alkotásban játszott már, az idei esztendőben a magyar és a szlovák szakma egyaránt kitüntette. Magyarországon Jászai Mari-díjat vehetett át, míg a Piargy című filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi színész díját kapta, a Fehér lovon fekete című filmbeli alakítását pedig a legjobb férfi mellékszereplő díjával jutalmazta a Szlovák Filmakadémia. 

„Megtisztelő és zavarba ejtő is egyszerre, hogy csillagot kapok. Hogy milyen érzés lesz úgy végigmenni a városon, hogy nap mint nap látom itt a nevemet? Még nem tudom. Kérdezze meg holnap. Hajnalban majd kijövök, és végigsétálok az utcán, mert szégyenlős vagyok, és utána elmondom” – nyilatkozta a csillag leleplezése előtt Mokos Attila. 

A polgármestertől megtudtuk, hogy a jövőben változtatnak majd a csillagok odaítélésének módján. Eddig egyfajta „közfelkiáltással” döntöttek, reflektálva a közösség igényei­re, a jövőben azonban ajánlások tehetőek, amelyeket a kulturális szakbizottság véleményez, az önkormányzat pedig dönt róluk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában