kisalfold.hu podcast

2023.04.14. 16:26

Zakatolnak a mini mozdonyok Sopronban - Németh Csabával beszélgettünk + fotók

Ismét felelevenedett a vasútmodellek világa a soproni Liszt-központban, ahol a hétvégén részletgazdag terepasztalokon zakatolnak a méretarányos mozdonyok.

Papp Fanni

Gyerek és vasútmodell - Fotó: Máthé Daniella

Kiállításon számtalan részletgazdag makettel és vasútmodellel megtekinthető - Hallgassa meg a részleteket

Németh Csaba és Papp Fanni a kiállításról és a vasútmodellezés szépségeiről beszélgettek

Tizennegyedik alkalommal szervezte meg a Soproni Vasútbarát és Vasútmodell Egyesület a vasútmodell kiállítást. A pénteki megnyitón részt vett többek között Farkas Ciprián polgármester, Takács Ádám a GYSEV Zrt. személyszállítási igazgatója, Nacsa Zoltán a Szombathelyi Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület elnöke és Németh Csaba a Soproni Vasútbarát és Vasútmodell Egyesület elnöke.

Fotók a megnyitóról

- Három napra vesszük birtokba a Liszt Ferenc Kulturális Központ első emeletét, ahol természetesen a legnagyobb hangsúly a vasútmodelleken van. A látogatók számtalan zakatoló és füstölő kis csodákkal találkozhatnak, de ezen túlmenően vannak olyan kiállítók is, akik az általuk készített statikus modelleket mutatják be. Továbbá vannak olyan meghívott vendégek is, akik makettekkel és diorámával készültek a kiállításra - avatott be a kiállítás részleteibe Németh Csaba. Hozzátette, a diorámás kiállítók egy-egy élő képet tárnak az érdeklődök elé. Továbbá a kiállításon megtekinthető két terepasztal, és vannak olyan modulrendszerű asztalok is, ahol a járművek több részegységből álló útvonalon futnak, így alkotva egy egész képet.

A soproni egyesület elnöke a vasútmodellezéssel kapcsolatban elárulta, a modelljeiket főként kreatív módon ők készítik el, hiszen az ilyesfajta kereskedőknél nem érhető el a hazánkra jellemző épületek és járművek. - A modellezés sok pénzt vagy kreativitást igényel. Mi inkább az utóbbi utat választjuk, amikor modellezésben gondolkozunk. A korábbi években elkészítettük például a Várkerületet, ami ugyan igényélet kompromisszumot, de szép eredményt tudtunk felmutatni - mondta el Németh Csaba.

Az érdeklődők még szombaton és vasárnap 10 órától 18-ig látogathatnak el a kiállításra, ahol terepasztalok és modellek mellett lesznek színes előadások és gyermekprogramok is. Minden nap végén 17 órától bekapcsol a látványos „by night – éjszakai üzemmód”, ahol a lámpák fényerejét visszaveszik és a terepasztalokon, modulasztalokon megtalálható világítások és mozdonyok szolgáltatják a fényeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában