Egy nap a népi kultúrában

2023.04.22. 08:28

Színes programokkal várják az érdeklődőket a tájházak napján Győr-Moson-Sopronban a hétvégén

Zsúptetős parasztházak nyitnak kaput a nagyközönségnek. Ingyenes programokkal, helyi sajátosságokkal, a népi kultúra értékeivel várják a helyi vagy turista érdeklődőket a hétvégi tájházak napjára.

Bella Violetta

Géber József néprajzkutató tapasztalata szerint a gyerekeket és felnőtteket könnyebb a tájházba hívni, a kamaszokat kevésbé. Ezért biciklitúrára is készülnek. A felvételen Dombi Alajosné felpéci tájházvezetővel.

Fotó: Csapó Balázs

– A tájházak napja országos rendezvény a tájházszövetség szervezésében, amiben évek óta részt veszünk – mondja Horváth Attiláné Zsuzsa, a fertőhomoki tájház munkatársa. – Régen az állatokat ilyenkor hajtották ki a legelőre, ekkor nyitnak a tájházaink. Ami miatt különösen szívesen csatlakoztunk, mert ez Fertőhomokon 1959-ig fogadott ünnep volt. Ez azt jelenti, hogy Szent György napjától (április 24.) Szent Iván napjáig (június 24.) szombat délután Fertőhomokon nem volt szabad dolgozni a földeken. A homokiak csak szentmisére és litániára mentek. A tiltás oka egy valamikori dögvész vagy jégverés volt. A legenda szerint, amikor egyszer el akarták törölni az ünnepet, egy villám csapott a bíró asztalába. Akkortól a tsz megalakulásáig megtartották az ünnepet. 

– A tájháznapon előbb búzaszentelést tartunk, majd tábori misét a tájház udvarán, és Völgyi János hegykői festő, költő tárlatával nyitjuk meg a házat. Az önkormányzat támogatja a rendezvényeinket és pályázunk is. Kézművestáboraink vannak, pajtafesztiválunk, az iskola minden osztálya részt vesz múzeumpedagógiai foglalkozáson. 

Fertőhomokon adott egy enteriőr, az 1930–40-es szoba, konyha és kamra, a pajtában a mezőgazdasági eszközök. De Horváth Attiláné szerint ez a mai közönségnek már kevés. – A hátsó szobából interaktív kiállítást alakítottunk ki, ahol megismerhető a falu történelme, megtekinthető a fertőhomoki lakodalmas film. Van egy pajtakocsmánk is, ahol a betérőket szívesen fogadjuk egy italra, de fedett foglalkoztatóval, külső kemencével családi rendezvényeknek is helyet tudunk adni, a kertben pedig népi ügyességi játékokat készítettünk, ott jót lehet játszani. 

A felpéci tájházban bemutatott tárgyak mind a helybéliektől kerültek ide.
Fotó: Csapó Balázs

– A felpéci tájház nagy értéke, hogy az itt bemutatottak mind a helybéliektől kerültek ide – mondja Géber József néprajzkutató. A tájháznap itt is búzaszenteléssel indul szombaton, majd a szentmisét követően a programok között nem csak retró, az ötvenes-hetvenes évek süteményeinek versenyét és kóstolását találjuk meg, de biciklitúrára is lehetőség nyílik a közeli ősborókáshoz. Géber József elmondta: a gyerekek akár mobiltelefonos kincskereséssel is összeköthetik az élményt, és biciklit is tudnak biztosítani azoknak, akik nem a környékből csatlakoznának a túrához. A tájházakat véleménye szerint azért is érdemes becsülni, mert megőriznek olyan értékeket, mint amilyen a helyi különleges kalács receptje, vagy Dely Mári balladája, vagy az eleink gyakorlati tudása. 

Tényőn kézműves termelői vásár mellett szombaton a Maróti zenekar koncertje és néptáncműsor várja a látogatókat. Kisfaludon citera- és gitárzenével, népi művészetekkel és előadásokkal készülnek az érdeklődőknek. 
Mecséren nemcsak szombaton, hanem vasárnap is várják a vendégeket és a tájházi program kiegészül a Szigetköz ismeretét felhasználó kvízjátékkal, illetve kenusétákkal. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában