Előadás Győrben

2023.02.01. 15:37

„Miattam helytartók és királyok elé hurcolnak titeket…”, avagy az iraki keresztények mindennapjai - fotók

A világ vallásai közül a kereszténység az, mely mai világunkban a legtöbb üldöztetésnek és társadalmi atrocitásnak van kitéve nap mint nap.

kisalfold.hu

Európa viszonylagos békés és kiegyensúlyozott térségében az emberek nagy része nem is tudja elképzelni, hogy a Föld más régióiban, mint a Közel-Keleten vagy Afrikában milyen etnikai és felekezeti krízishelyzetek, társadalmi konfliktuszónák léteznek. Hazánkban, és talán Európa minden országában a keresztények és a más vallású emberek nyugodt körülmények között és biztonságban gyakorolhatják, élhetik meg vallásosságukat. Azonban az említett térségek keresztény felekezetei – a szélsőséges iszlamista elnyomás és központi állami politika miatt – szinte vértanúságra vannak ítélve. E keresztény csoportok többsége folyamatos támadások és atrocitások közepette éli mindennapjait, melyek nemegyszer háborús helyzeteket, fegyveres konfliktusokat idéznek elő. E konfliktusoknak talán a leginkább kitett populáció az iraki keresztények, akik már évtizedek óta súlyos politikai és fegyveres elnyomások közepette próbálják megőrizni hitüket és megmaradni szülőföldjükön. Róluk és az ő életkörülményeikről hallhattak azok, akik január 26-án ellátogattak az MCC győri képzési központjába, ahol a Migrációkutató Intézet munkatársai, Vargha Márk, Tárik Meszár és Párducz Árpád mutatták be az iraki keresztények súlyos egzisztenciális problémáit és a lehetséges politikai és humanitárius megoldásokat. Az eseményen közel száz érdeklődő vett részt, akik az előadást követően feltehették kérdéseiket. 

Az előadás első felében Tárik Meszár bemutatta az iraki keresztények történelmét, melyen belül nagy hangsúlyt fektetett a modern kori fejlődésükre. Kifejtette, hogy Irak Szaddam Huszein uralma után háborúba süllyedt, melynek mai napig tartó eredménye, hogy az ország területén nincs egységes közigazgatás és rendvédelem, nincs teljeskörű központi államirányítás. 2014-től Irak északi régiói – melyek a keresztények fő területei – is az Iszlám Állam megszállása alá kerültek, mely következtében a keresztény társadalmi csoportok sosem látott üldöztetéseknek lettek kitéve. Sok millióan kényszerültek elhagyni otthonaikat, akik a háború és a fogságba hurcolás elől menekülve próbáltak a szomszédos országokban, mint például Jordánia letelepedni, vagy az európai kontinensen kerestek biztonságot. Az előadók kifejtették, hogy az elsődleges segítség a helyben maradás biztosítása, illetve az érintett térségekben az emberi jogok széleskörű bevezetése lenne. Átfogó nemzetközi humanitárius akciókat kellene szervezni, melyek a bajba került emberek egzisztenciális biztonságát erősítenék. Az ilyen típusú segélynyújtási akciókat szervezi a Hungary Helps program is, mely 2016-tól egyre jelentősebb mértékben támogatja a világ üldözött keresztény társadalmi csoportjait, köztük az iraki keresztényeket is. 

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2023. február 8-án 17.00 órakor kerül sor a következő rendezvényre, melynek során Stephen Sholl, az MCC vendégoktatója és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnök-helyettese beszélgetnek Magyarország a CIA nagyítóján keresztül – Hidegháborús akták feltárása címmel. 

 

Címkék#Győr#mcc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában