Gálaest

2023.02.07. 12:25

Hetvenedik születésnapját ünnepelte az Észak-komáromi Jókai színház

Február 4-én nagyszabású gálaműsorral ünnepelte jogelődje, a Magyar Területi Színház megalakulásának 70. évfordulóját az észak-komáromi Jókai Színház. A műsort Olasz István, a társulat vezetője és Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, a színház korrepetitora állította össze.

Szinak Evelyn

Az operett-összeállításban a közönség Stubendek Katalint is láthatta-hallhatta.

A 2022/23-as jubileumi évadban immár másodszor „hetvenkedett” a teátrum. Tavaly október 1-jén – a Matesz alakuló társulati ülésének évfordulójához igazítva – ünnepi gálaműsorban léptek fel az észak-komáromi társulat örökös tagjai, nyugalmazott művészei. 

A Magyar Területi Színház 1953. január 31-én tartotta első bemutatóját: Urbán Ernő Tűzkeresztség című színművével léptek a közönség elé. Február 4-én egyebek mellett erre az eseményre emlékeztek a Hetvenkedünk! című gálával. A műsorban a „jókais generációk” léptek színpadra: a jelenlegi társulati tagok mellett olyan művészek vállalták a szereplést, akiknek pályája hosszabb-rövidebb ideig összefonódott a Jókai Színházzal, emellett teret kaptak a pályakezdő fiatalok is. 

Gál Tamás igazgató kiemelte, siker, hogy 70 éve működik színház Észak- Komáromban. FOTÓ: Dömötör Ede

Az est kezdetén Gál Tamás, az észak-komáromi Jókai Színház igazgatója elevenítette fel a fontosabb színháztörténeti eseményeket, kiemelve, hogy Komárom az egyik leggazdagabb színházi hagyományokkal bíró város. A szlovákiai magyarság legfontosabb teátrumának fennmaradása kisebbségi in­tézményként hét évtizeden át mindenképpen sikerként könyvelhető el. A színház fenntartója 22 éve Nyitra megye, melynek üdvözletét Becse Norbert megyei képviselő tolmácsolta. Hangsúlyozta, hogy a színház megfelelően tükrözi a kor, a társadalom és a felvidéki magyarság elvárásait. „Óvjuk és szeressük színházunkat, hiszen kölcsönösen szükségünk van egymásra” – mondta Becse Norbert. 

Az öniróniát sem nélkülöző gála ízelítőt adott az egykori előadásokból.

A jó hangulatú, öniróniát sem nélkülöző, bő három és fél órás gálaműsor ízelítőt adott a színház egykori előadásaiból, megidézte a fellépő művészek legkedvesebb alakításait. Többen kiléptek a megszokott szerepükből: méltán aratott sikert a Figaro áriájával érkező Fabó Tibor vagy a Krúbi Dobd fel magad című dalát megszólaltató Matusek–Béhr alkalmi rapduó. Emellett a közönség élő videókapcsolaton keresztül bepillanthatott a kulisszák mögé, kacaghatott a színművészeknek címzett „rajongói leveleken”, több fellépő pedig apró személyes történeteket is megosztott a nagyérdeművel. 

Nagy sikert aratott a Béhr-Matusek alkalmi rap duó. A képen Matusek Attila, Szebellai Dániel és Béhr Márton.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában