Kónyi iparosok

2023.01.29. 08:02

Zászló az iparosokról, kiadvány a jövő nemzedékének - Kónyban őrzik a hagyományt

A Győri Ipartestület gondozásában, Hancz István tollából megjelent a Kónyi iparoszászló története. Vasárnap mutatták be a kónyi templomban. A szerzővel, Hancz Istvánnal, a Győri Ipartestület titkárával beszélgettünk a könyv keletkezéséről.

Barki Andrea

A képen Hancz István az elkészült Kónyi iparos zászlóval.

Fotó: Nagy Gábor

– Nyolcvanöt évvel ezelőtt a kónyi iparosság összefogásával zászlót készítettek, aztán 2019 környékén megkerestek, hogy a zászló foszladozik, fel kellene újítani. Mivel én is Kónyban születtem, szüleim, nagyszüleim, valamint anyai ágon a feleségem felmenői is iparosok voltak, azonnal éreztem, hogy tenni kell valamit. Megnéztem és láttam: nem lehet javítani, újat kell készíteni – emlékezett vissza a történtekre Hancz István, aki már harminchat éve elköltözött a településről, de szülőföldjét sosem felejti. A gyerekkor, a családi emlékek életre szóló kötődést jelentenek számára és fia is a településen él. 

– Az új zászló elkészítéséhez a helyi iparosokra számítottam. Elkészítettem egy felhívást, amely tartalmazta, mit szeretnénk csinálni. Az egyik cél az volt, hogy elkészítsük az új iparoszászlót, a másik pedig, hogy egy kiadványban megörökítsük az iparoskör és a zászló krónikáját, valamint az új zászló készítésének támogatóit is. A felhívás kedvező fogadtatásra talált. A 163 kónyi vállalkozó közül 103-an az ügy mellé álltak és sikerült 2021. október 3-án az új iparoszászlót átadni. A szentmisén, amelyen dr. Veres András megyéspüspök megáldotta a zászlót, a falu apraja-nagyja ott volt, de az ünnep fényét emelte a helyi énekkar és táncegyüttes fellépése és a vendégek műsora is – idézte fel az egész falut megmozgató eseményt Hancz István. 

A zászlókészítés után maradt még egy feladat. Visszatekinteni a történelembe és megörökíteni a támogatók nevét. Kóny iparossága a Győr és Vidéke Általános Ipartestülethez tartozott a többi, Győri járásban lévő községgel együtt. 1911-ben megalakították az iparoskört a Klafszky vendéglőben. Rendszeresen összejöttek, a vezetőség pedig havonta tartotta az üléseit. Az iparoskör választmányi üléseiről jegyzőkönyvet készítettek. Ezekből csupán egy maradt fenn, mely 1927. április 10-től 1931. január 5-ig 35 darab jegyzőkönyvet tartalmaz. A gyönyörű kézírással írt feljegyzések közül kilenc gépelt változat is bekerült a könyvbe. 

A kiadvány bemutatja az iparosság és Kóny történetét is és az 1929–30. évekre kiadott vármegyei monográfia alapján név szerint felsorolja a kónyi iparosokat. Leírja az 1936-ban készült iparoszászló történetét, számba veszi az 1937-ben működő iparosokat éppúgy, mint az 1948-tól nyilvántartottakat. Felsorolja az új zászló készítésének támogatóit, és részletesen be is mutatkoznak a sokszor többgenerációs vállalkozások, hiszen ma már nem kisiparosnak nevezik őket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában