Összefogás

2023.01.23. 17:42

A legnagyobb székelykapu épül Sokorópátkán: egy négyzetméteres támogatói okiratot írtak alá - videó, fotók

A világ legnagyobb székelykapuja megépítésének, a Sokoró kapujának Hortobágyi T. Cirill lett az anyaországi fővédnöke

Bella Violetta

Fotó: Rákóczy Ádám

Sokorópátkán épül meg huszonhárom település együttműködésében és teljes mértékben civil összefogásból a világ legnagyobb székelykapuja.

Videó az egy négyzetméteres támogatói okiratot aláírásáról

Hétfőn délután írta alá az egy négyzetméteres támogatói okiratot Hortobágyi T. Cirill főapát, s lett ezzel  a Sokoró Kapuja anyaországi fővédnöke. Sokorópátkán épül meg huszonhárom település együttműködésében és teljes mértékben civil összefogásból a világ legnagyobb székelykapuja, mellé tervezett pihenőparkkal, templommal, közösségi hellyel.

Vajda Péter ötletgazda, Tömböly Tamás, a Magyar Kerékpárosklub Győri Szervezetének vezetője, Balogh László, a Pannonhalmi Tájegység Vállalkozói Egyesülésének alapító elnöke képviselték azt a tizenegy főt, akik a világ legnagyobb székelykapuja összefogás magját képezik és ajándékba hozták a főapátnak a bekeretezett okiratot is, az alapítók aláírásaival. Vajda Péter ötletgazda megköszönte az apátság támogatását és hogy helyszínt ad támogatói rendezvényüknek is. Hortobágyi T Cirill főapát szerint ez a kapu felkiáltó jellé lehet, elgondolkodtathat a magyarságról.

Korábban írtuk

Két éve álmodta meg a baráti társaság azt, hogy olyan célt szeretne magának kitűzni mely az egész magyar nemzet összetartozását kifejezi. A tervek szerint Sokorópátkán épül meg az a tizenhat méter széles Sokoró kapuja mely alatt közúti forgalom is áthalad majd, és amelyen 28 négyzetméter faragott felületen helyet kap a hatvannégy történelmi vármegye címere is. A száz százalékban civil összefogásban épülő székelykapuhoz mind anyagi támogatókat, mind fafaragó mestereket keresnek.

Hortobágyi T. Cirill frissen elhelyezett névjegye mellett a támogató okirat aláírásával Böjte Csaba mellett zenészek, költők, közéleti személyiségek álltak a kezdeményezés mellé.

Vajda Péter ötletgazda, a Sokorói Tájegység Egyesülés elnöke elmondta 23 települést szeretnének összefogni a tíz méter magas kapu megépítésének kezdeményezéssel. Harminc millióra becsülték a költségvetést tavaly, mely a kapu mellett, egy őshonos gyümölcsfák közt elterülő pihenő parkot, és egy templom installációt is tartalmaz. Mindössze egy hónap alatt már hét millió összegyűlt az alapanyag és munkafelajánlásokon túl. – Erre a kezdeményezésre kértük ma szimbolikusan főapát úr áldását – mondta Vajda Péter. – Március 14-én itt a bencés gimnázium dísztermében lesz egy támogató rendezvényünk, 15-én pedig a győri székesegyházban Böjte Csaba testvér mond szentmisét a a Sokoró kapujáért. Június elején tervezik átadni a kaput egy minifesztivál keretében. Fontos, hogy minél többen érjünk hozzá, akár vésővel, akár adománnyal, hogy érezzük azt hogy összetartozunk.

– A legnagyobb székelykapu támogatását azért vállaltuk – mondta Hortobágyi T. Cirill – mert megtiszteltetésnek érezzük, hogy a főapátság, mint a régiónak világörökség helyszíne, a Kárpát-medence legősibb egyházi helye, számontarthatja a vidék összes nevezetességét, mint ami megőrzésre és fejlesztésre méltó. Ami olyan vonzerővel rendelkezik, hogy távolabbról is idejöjjenek. Egy ilyen LEG, mint ez a legnagyobb székelykapu nem csak önmagára hívja fel a figyelmet, hanem a régió értékeire, amibe az apátság is beletartozik.

A főapát véleménye szerint, minden székelykapunak, történelmi emlékhelynek szakralitása is van, abban az értelemben, hogy gazdagító, nemesítő. Felemeli a tekintetet.

– Úgy tudom, egy szép rendezvény helyszín készül, mely akár még spirituális elmélyülés, imádság helyszíne is lehet. Aki elmegy mellette annak számára felkiáltó jel lesz. Egész biztos elkezd gondolkodni azon, mi ennek a jelentősége. A Kárpát-medencében aki lát egy székelykaput, az tudja, hogy magyarok nem csak itt élnek, az anyaországban. Talán eszébe jut, hogy nem csak a nyelv ugyanaz, de a kultúra is összeköt, és eszébe jut egy rokon, ismerős, aki elszakított vidékről származik és így a figyelmes emberek számára személyessé válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában