Kovács András írása

2022.12.08. 05:06

Adventi történetek - Mária, a keserűség ajándéka

Advent a fény születéséről szól.

Kovács András

Illusztráció/pixabay.com

Mária, a keserűség ajándéka

Anna és Joachim idős, gyermektelen házaspár volt. Életük istenfélelemben, becsületben, tisztességben és gyermek utáni hatalmas vágyban telt. Rendszeresen adományokkal halmozták el a templomot és gyakran töltöttek hosszú imádságos órákat az Isten házában. Abban az időben a betegséget és a gyermektelenséget egyaránt Isten büntetésének gondolták az emberek. Egy ilyen alkalommal a templomszolga visszautasította felajánlásukat: „Jó szándékotok nem vitatom, de bűnösségtek nyilvánvaló, hiszen házasságotok több mint húsz esztendeje gyermektelen. Ti magatok is beláthatjátok, ily csapás csak Isten büntetése lehet.”

Ez a megszégyenítés olyan érzékenyen érintette őket, különösen Joachimot, hogy hazatérve elhatározta, remetemagányba bujdosik. Egy kietlen sivatagos pusztába vonult és vélt bűnei miatt vezekelve próbálta engesztelni a Mindenhatót.

Éjt nappallá téve egyre csak imádkozott, szívében már-már elhatalmasodott a keserű fájdalom és kétségbeesés, amikor egy álmos hajnalon vakító fényesség ragyogott fel előtte. Isten angyala látogatta meg: „Ne szomorkodj tovább Joachim, Istennek szolgája. Imádságod meghallgatásra talált: feleséged, Anna hamarosan gyermeket szül, egy leányt, akit majd Máriának kell neveznetek. Fogantatásától telve lesz Szentlélekkel.”

Joachim kábultan indult hazafelé, Anna már messziről sietett elébe és kiderült, ő is angyali jelenés részese volt. Együtt indultak a templomba hálát adni.
Anna – oly sok keserű év után - az ígéret szerint hamarosan fogant, s megszülte a leányt, akit Máriának neveztek el, s felnővén ő lett Jézus anyja.
***
Advent a fény születéséről, a gyermek Jézus várásában kiteljesedő örömről szól. Jézus nagyszüleinek története ráirányítja figyelmünket a gyermekáldás után vágyakozó gyermektelen házaspárokra. Imádságos szeretettel gondoljunk ma rájuk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában