Kultúra

2022.11.14. 21:03

Porka havak - Táncos ősbemutató a Lisztben - fotók

A Porka havak című darab ősbemutatóját tartotta hétfőn a tízéves Sopron Balett a Liszt-központban. A kétrészes táncművel a néző a szeretet ünnepére hangolódhat.

Papp Fanni

A Porka havak a téli képek rideg világába varázsolja el a nézőket, akik betekintést nyernek az emberi viszonyok kusza hálójába, amit a valóság és a misztikum kapcsolata, valamint a csoda keresése köt össze. Az előadás első része, a Havon delelő szivárvány Nagy László versét dolgozza fel, amely az elveszett, majd újra megtalált szerelemről szól. A rész zeneszerzője Varga Gábor, a koreográfusa pedig Alekszej Batrakov, aki a táncművét a csoda motívumára építette fel. A második rész Csukás István Karácsonyi vers mindenkinek című művének első sora nyomán a Szívünk legyen most a jászol címet viseli. A rész koreográfusa Demcsák Ottó, aki a Megváltó születésének történetét Szarka Gyula zenéjére dolgozta fel, bemutatva egy falusi közösségben születendő gyermek várását, ami összefonódik a Szent Család történetével.

Az első előadás előtt sajtótájékoztatón ismertették a darabot, ahol többek között a koreográfusok, a zeneszerzők és a főszereplők osztották meg a gondolataikat. Demcsák Ottó szerint a színházművészet zsenialitása, hogy nincs két egyforma előadás, hiszen a tértől, helytől független. – Szükség van olyan előadásokra, amik a lelket picit felemelik és segítenek kizökkenni a mindennapi életünk zajából. Az ünnepi időszak, a téli elcsendesülés mindezt segítik. Úgy gondolom, hogy a színház vissza tudja csempészni az emberek lelkébe azt a transzcendens érzékenységet, ami által a krisztusi tanítások be tudják aranyozni az életet – fejtette ki gondolatait a koreográfus.

A sajtótájékoztatón Alekszej Batrakov többek között elmondta, a Havon delelő szivárványban szeretné megmutatni a közönségnek, hogy az életben rejlő apró csodákban hinnünk kell, remélnünk, hogy minden lehetséges.

– Nagy öröm, hogy a Liszt-terem színpadán pótolhatjuk azt a csodát, amit alapvetően a színház adna. Mindezért hálás vagyok az egész stábnak, hogy teljes erőbedobással azon új légkör megteremtésén dolgoznak, ami a közönség számára a változatlan színvonalat biztosítja mind a Petőfi Színház, mind pedig a Sopron Balett előadásain – szólalt fel Kóczán Péter, a Pro Kultúra ügyvezetője az új helyszínnel kapcsolatban.

Mikor látható?

A Széchenyi-bérletesek november 25-én, a Lackner-bérletesek november 26-án tekinthetik meg az előadást a Liszt-központban. Decemberben a Löszl-, a Jakab-, a Jászai-, a Petőfi-premier- és a Nádassy-bérlettel rendelkezők nézhetik meg a darabot. A többi bérletben januárban és februárban kerül a közönség elé a Porka havak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában