Kultúra

2022.10.19. 19:00

A Magyar Géniusz kincsei a Rómer Flóris Múzeumban

A Magyar Géniusz Program keretében megrendezett vándorkiállítás minden tekintetben újat és rendkívülit hoz létre. Eddig soha nem látott módon egy nagyszabású és reprezentatív tárlaton vonultatja fel a vidék géniuszait, a vidéki muzeális intézmények múzeumra, tájra, városra jellemző, legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait.

kisalfold.hu

A nemzeti identitásunkat meghatározó hősök tetteit, példaértékű tudósok gondolatait, magyar művészek alkotásait és a helyi tradíciókat éltető népi tárgyakat a korszerű muzeológia eszközeivel bemutató kiállítás szellemi emlékművet kíván állítani a magyar kreativitásnak és zsenialitásnak.

A magyar kulturális örökség tekintélyes részét a vidéki múzeumok őrzik. A mennyiségét és értékét tekintve is páratlan műtárgykincset azonban többnyire csak a helyben élők ismerik, ritkán utazunk akár egy Mednyánszky-festményért vagy a Sisi-relikviákért több száz kilométert. E gondolat mentén kezdeményezte a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, hogy a vidék legreprezentatívabb tárgyai egy nagyszabású tárlaton belül megmutatkozhassanak. A téma forradalmian új, hiszen magyarságunk örökségét, a vidék legjelentősebb műtárgyanyagát még soha nem láthattuk egy helyen és egy időben.

A vándorkiállítás-sorozat a Petőfi 200 emlékév keretében, kormányzati támogatásból valósul meg, melyet a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinál. A tárlat 2022 áprilisában indult Kecskemétről, majd Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely, Szekszárd és Eger után végül Budapestre, a Magyar Nemzeti Múzeumba érkezik 2023 év végén.

A győri kiállítás előkészítése kapcsán nagyszabású munkálatok zajlanak. Az Esterházy-palota termei teljesen átalakulnak, a falak új festést és dekorációt kapnak, a kiállítóterekbe pedig különleges, egyedi installációs rendszer kerül, amelyek látványosan, közönségcsalogató módon mutatják be a vidéki múzeumok válogatott kincseit. A tárlat minden korosztály számára kínál érdekességeket, a tárgyak révén megmutatkozó géniuszt különböző multimediális és virtuális eszközök teszik interaktívvá.

A 154 műtárgy között történelmi ereklyék éppúgy megtalálhatók, mint legnagyobb festőink remekművei, évezredes régészeti leletek, vagy a népművészet remekdarabjai. A 67 múzeum által összeállított anyag egyszerre öleli fel a Kárpát-medence történetét és vonultatja fel az ország minden régióját, páratlan lehetőséget teremtve a magyar géniusz eredményeinek és teljesítményének bemutatására.

A tárlathoz kapcsolódóan egy kamarakiállítást szentelünk győri géniuszainknak is, amelynek keretében a genius loci olyan hírességeit mutatjuk be, mint Mulartz Henrik, Petz Aladár, Rómer Flóris, Schaller István, Schima Bandi, Schwarzenberg Adolf vagy éppen Zechmeister Károly.

A kiállítás október 30-tól december 30-ig látogatható az Esterházy-palotában. (Győr, Király u. 17.)

Jegyárak

Felnőtt teljes árú belépő • 1800 Ft
Kedvezményes belépő • 900 Ft 
Felnőtt csoportjegy (15 fő fölött) • 1600 Ft / fő 
Ifjúsági csoportjegy (15 fő fölött és 2 kísérő ingyenes) • 500 Ft / fő 
Családi jegy (2 felnőtt + 1-2 gyermek, minden további gyermek 900 forint / fő) • 4000 Ft 

Tárlatvezetések egyéni látogatóknak:

Tárlatvezetés díja • 350 Ft 
Tárlatvezetések indulnak hétfőtől péntekig 11.00, 15.00, 16.30 kezdettel, szombatonként 11.00 kezdettel.
Maximum létszám: 20 fő. A részvétel regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: Major Lilla | +36 20 506 04 08
[email protected]

Csoportos tárlatvezetések (csak előzetes bejelentkezéssel):

Igényelhető 15 fő felett, magyar nyelven • 5000 Ft
Bejelentkezés: Major Lilla | +36 20 506 04 08
[email protected]

9-12. évfolyamos diákcsoportok számára:

Időtartam: 60 perc
20 fő feletti osztálylétszám esetén csoportbontásban valósul meg.
A diákcsoportoknak szóló tárlatvezetések hétfőtől péntekig a következő időpontokban foglalhatók: 10.00 és 13.00, 14.00 kezdéssel.

Szervezett felnőtt csoportok számára:

Időtartam: 60 perc
20 fő feletti csoportlétszám esetén bontásban valósul meg.
Tárlatvezetések hétfőtől péntekig a következő időpontokban igényelhetők: 13.00, 14.00 kezdéssel.

A MAGYAR GÉNIUSZ vándorkiállítás minden hónap 3. vasárnapján ingyenesen látogatható a 26. életévüket be nem töltöttek számára, valamint 18 év alatti személyt kísérő maximum 2 fő részére. A kedvezmények kizárólag a megfelelő igazolvány, illetve fényképes igazolvány bemutatásával vehetők igénybe! Ingyenes jegyet csak a látogatás napján, az ingyenességre jogosító igazolvány felmutatása ellenében tudunk kiadni a jegypénztárban. Bővebb információ múzeumpedagógiai kínálatunkról, a kedvezményekről és a tárlatlátogatásról: http://romer.hu/magyar-geniusz-vandorkiallitas/

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában