Hívek százai voltak jelen

2022.07.31. 16:01

Szent Anna-napi búcsún imádkoztak a hívek Szanyban - fotók

Vasárnap délelőtt zarándok hívek százai vettek részt Szany határában a Szent Anna napi búcsú ünnepi szentmiséjén. A falu Kövér László házelnököt is vendégül látta az eseményen. A misét Szalay Jeremiás címzetes prépost celebrálta.

Cs. Kovács Attila

Fotó: Csapó Balázs

Szent Annának, Jézus nagyanyjának közbenjárását kérték a hívek vasárnao délelőtt Szanyban, a hagyományos búcsúi zarándokmisén, a Szent Anna kápolnánál. A misét Szalay Jeremiás címzetes prépost celebrálta, aki az idősekért, betegekért, az ifjúságért, hazánkért ajánlotta fel a vasárnapi imákat. A szentmisén részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Ezen a rendezvényen adták át a Szany Nagyközségért Emlékérem kitüntetést, melyet azok kapatnak meg, akik hosszú időn keresztül szolgálják a települést, öregbítve hírnevét, segítve a közösséget. 

Ebben az évben az önkormányzat nyugdíjas műszaki ügyintézője, Tóth Imre érdemelte ki az elismerést. Amellett, hogy hivatalában is Szanyért dolgozott, harminc éven át betöltötte a tűzoltó egyesület elnöki tisztségét és dolgozott a sportegyesület elnökeként is. Fényképezőgépével folyamatosan örökíti meg a helyi eseményeket és Szany mindennapjait. "Mindig nyitott szemmel figyeli a község életét. A természet szépségein túl az épített környezet iránti érzékenységét fotói hűen tükrözik. Szenvedélye a fotózás. Fényképezője objektívén keresztül a mai napig értesülhetünk a település minden fontos eseményéről"-hangzott a méltatás. Az emlékérmet Németh Gergely polgármester adta át Tóth Imrének. Imre a Kisalföldnek is munkatársa. Lapunkban rendszeresen jelennek meg fényképes tudósításai Szanyból és a környékbeli településekről.

A szentmise előtt még Kövér László is megosztotta ünnepi gondolatait a zarándokokkal. "Aki zarándokútra indul, az felkészül. Bezárja a háza ajtaját és megnyitja a szívét. Maga mögött hagyja a mindennapok dolgait, hogy a legfontosabbra figyeljen. Hogy Isten színe előtt mérlegre tegye az életét. Megértse, hogy hol tart és merre kell mennie. A zarándokút, legyen hosszú vagy rövid, erre tanítja a hívőket"- fogalmazott Kövér László.

- A hitét megőrző és ezért a helyét az életben megtaláló közösség minden nehézség és gyengeség ellenére teljesíteni tudta a maga rendeltetését. Ez a búcsújáró hely az Istenre figyelő találkozások színhelye pedig nemzedékről nemzedékre segítette az embereket abban, hogy megtalálják az életben a valóban fontos és lényeges dolgokat és ezeket helyezzék előtérbe-hívta fel a figyelmet Kövér László. A politikus beszélt napjaink nehézségeiről, az ország és a polgárok előtt kihívásokról, a várhatóan nehéz időkről, melyek megrengetik a jólétet, a kényelmet. - Félelemre még sincs okunk. A szanyi csodához, a télen kivirágzó körtefához hasonlóan a Kárpát-medencében a magyarság ezer évnyi virágzása is egy történelmi csoda, amelynek kiapadhatatlan erejéből mindig meríthetünk. 

A szentmisében Szalay Jeremiás címzetes prépost Szent Annáról, a hitről, a szeretetről elmélkedett.

- Az életben, a mai világban sok minden nyugtalanítja az édesanyákat, a szülőket, nyilván okkal. Ugyanakkor nagyon sok szülő megfeledkezik a legfontosabbról: az Istenhez fordulásról, az imádságról. Legfontosabb célunk pedig az örök élet, az üdvösség. A mai ember emberközpontú világot épít magának, ahol Istennek nincs helye, Istenre nemet mond. Szétzilált, szétszakított a világ, egység és összefogás nélküli. Háborús, erőszakos, a keresztény értékeket elhagyó és megvető világ és hit nélküli. Egy a szerencsénk, hogy Isten nem hagy el bennünket és az ember azért keresi, mert a szíve mélyén ott van az Isten utáni vágy. A hívő ember számára Isten a mérték és a mérce, az élete értelme és középpontja. A forrás, amiből mindig meríthet. Szent Anna és Joachim példát adnak arra, miként kell Isten akaratát keresnünk és követnünk. Számukra mindig ez volt a legfontosabb-mondta Jeremiás atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában