Segíthetek? Akkor végig tekerem a világot

2022.05.10. 14:22

Preier Bálint: Kalandterápia című könyvét mutatják be Mosonmagyaróváron

Preier Bálint a Kalandterápia című könyvének bemutatója május 12-én, csütörtökön 17 órától lesz Huszár Gál Városi Könyvtárban. A szerzővel a könyv megszületéséről, de nem utolsósorban az idáig vezető útról is beszélgettünk.

kisalfold.hu

Preier Bálint még 22 éves korában vágott bele egy vállalkozásba Mosonmagyaróváron, egy romkocsmát nyitott a barátjával, ami minden elvárásnak eleget is tett, így elegendő pénzt összegyűjtve kivett egy hónap szabadságot, és elindult az El Camino zarándokúton, hogy válaszokat keressen kérdéseire.

–  Huszonhét nap alatt 800 kilométert zarándokoltam, az egésznek a lényege az útkeresés volt, hogy merre tovább. Fél évvel hazatérésem után, új szabályozásokat vezettek be a szórakozóhelyek életében, amely által kevesebb vendéget engedhettünk be. Sokáig kerestük a megoldást, de végül nem érkezett el. Én kiszálltam a közös cégből, majd folytattam tovább a saját utam, illetőleg annak keresését, de ez még nem az első nagy bringázás volt – mesélte el lapunknak Preier Bálint.

A fiatalember először Erdélybe utazott, ahol gyermekotthonban önkéntes munkát vállalt, majd egy nyomortelepen folytatta tovább segítő munkáját. Rá egy évre, ötlött fel benne a gondolat, hogy nekivág a távol-keleti országoknak és miközben azokat járja, árvaházakban segítsen. Többek között ez egy spirituális utazás is volt Nepálban és Indiában, ahol összesen 3,5 hónapot töltött.

2 évre rá jött az első nagy biciklizés, ahol sokat figyelt, meditált és tanult, miközben magába szívta a keleti kultúrát és a mosonmagyaróvári Hospice Háznak gyűjtött adományokat.

– A blogomat volt munkatársaim lelkesítésére kezdtem el vezetni, ami igazából nem is a bringázásról szólt, hanem a figyelemfelhívásról, hogy segítsünk a rászorulókon, és hogy átadjam azt a rengeteg élményt, ami útközben ért. Közel 4000 kilométert tekertem Thaiföldön, Laoszban, Vietnámban és Kambodzsában miközben eggyé váltam az úttal és újjászülettem – emlékezett vissza Bálint.

Az útvonal nem volt véletlen, Bálint mindenképpen a Távol-Keleten akart tekerni, mivel érdekelte az ottani kultúra, a meditáció és az emberek.

– Teljesen más világ, európaiként lehetetlen elképzelni, ha valaki nem járt ott, Laoszon kívül mindenhol úgy éreztem magam, mint ha mindenki a testvérem lenne, az emberek rendkívül segítőkészek és barátságosak egymással – hívta fel rá a figyelmet a fiatalember.

Hazatérése után nem sokkal, pedig egy újabb akcióra szánta el magát, ezúttal három súlyosan beteg kisgyermek megmentése miatt pattant a nyeregbe.

– Segítőként dolgoztam árvaházakban, ezért döntöttem úgy, hogy a következő 4000 kilométeres kör adományait három gyereknek ajánlom fel. A választásom javaslatok alapján történt, összesen 1,3 millió Ft gyűlt össze. Ezúttal Thaiföld, Malajzia és Indonézia volt a cél, amit sok nehézség, és sok öröm árán sikerült végig tekerni és végül testben és lélekben is célba érni.

Preier Bálint: Kalandterápia címmel regény formában is megírta izgalmas, ugyanakkor lelkileg mély kalandjait, egészen a Spanyolországtól Balira vezető úton. A 384 oldalas kötet bemutatója május 12-én, csütörtökön, 17 órától a Huszár Gál Városi Könyvtárban lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában