Otthont teremt a fotóművész

2022.02.03. 10:48

Erdélyi pillanatok – Kiállítás nyílt Balási Csaba alkotásaiból a bencés gimnázium dísztermében

Dr. Borián Elréd bencés atya nyitotta meg tegnap kora délután a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium dísztermében Balási Csaba fotókiállítását. Az Erdélyi pillanatok című tárlat a Pannonhalmi Bencés Gimnázium galériájából költözött Győrbe és február végéig megtekinthető.

Bella Violetta

Fotó: Huszár Gábor

Tanári kérésnek engedve járult hozzá az alkotó, hogy a kiállítást Győrben is meg lehes- sen tekinteni, amelyről úgy fogalmazott: „meghitt helyre való”. Néhány cím, amely jellemzi a kiállítás anyagát: Kalotaszegi angyal, Áron a rengetegben, Virágvasárnap Csíksomlyón, Csendélet boglyákkal.

 

Gaál András erdélyi származású pannonhalmi grafikus és festőművész több éven át szervezett a településen nemzetközi művésztábort, ahova mindig „színes” képzőművész-társaság érkezett. Egy ilyen program alkalmával ismerte meg dr. Borián Elréd bencés szerzetes Balási Csaba csíkszeredai fotóművészt. Gaál András 2021-es temetésén, ahol újra találkoztak, Elréd atya meghívta a fotóművészt egy pannonhalmi kiállítás megszervezésére.

 

– Az érzékszerveinket érő hatások meghatározzák, hol érezzük magunkat igazán otthon, és míg az emberi elme felejt, a fénykép megőriz. Ám hogy ne csak a szűk családnak jelentsenek valamit a megörökített pillanatok, ahhoz sokat kell tanulni – mondta a tegnapi győri megnyitón Elréd atya.

 

Balási Csaba először ötévesen csodálkozott rá a vitrin- ben édesapja fényképezőgépére. Később műszaki egyetemet végzett, sikeres vál- lalkozóvá vált, de fiatal kora óta kitart a fotózás mellett. 2007-ben a Romániai Fotóművészek Szövetségének alelnöke, 2016-ban pedig a Nemzetközi Fotóművészek Szövetségének mestere lett. Témája elsősorban az erdélyi táj, portrék, népszokások, hagyományok megörökítése. Ezenkívül évszakokról is készített tematikus sorozatokat. Több mint 2000 fotóját mutatták be a világ öt kontinensének zsűrizett kiállításain.

 

Borián Elréd atya megnyitóbeszédét azzal a gondolattal zárta: a fotóművész otthont teremt a szemünknek, és arra hív, hogy otthon legyünk valahol a világban!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában