Szívével követi a zene útját

2022.02.01. 18:30

A 2. helyezést hozta el Oroszországból a szanyi származású fuvolista

Mozart közkedvelt operája, „A varázsfuvola” jutott eszembe címként, mikor Szabady Ildikóval beszélgettem. Bár az ő története mögött nem varázslat, hanem tehetség, tudatosság, elhivatottság van. Legutóbb fúvós kategóriában második díjat nyert egy moszkvai versenyen.

Kustor Réka

A tehetség és a céltudatosság meghozza gyümölcsét. Fotó: Felvégi A.

Fotó: Felvegi Andrea

A szanyi származású Szabady Ildikó fiatal kora ellenére jelentős mérföldkövekkel büszkélkedhet. Elköteleződésének eredetéről így mesélt. 
 

– Alapvetően minden ember fogékony a zenére – kezdte Ildikó, aki szép emlékként őrzi azt, hogy édesanyja gyerekkorában sokat énekelt neki. – Nem volt a családban olyan, aki komolyan foglalkozott volna zenével, így nem volt sem nyomás, sem elvárás a részükről. A zenei élmény, ami elindított az úton – fogalmazott. 
 

Elkezdett fuvolázni a pápai Bartók Béla Zeneiskolában, majd a szombathelyi művészeti szakközépiskolában tanult. 

Művészdiploma-koncerten a Zeneakadémia nagytermében. A képen a Szolnoki Szimfonikus Zenekar kíséri Szervánszky Endre Fuvolaversenyét, Antal Mátyás vezényel, középen pedig Szabady Ildikó. Fotó: György Attila

 

– Innen vitt az utam a Zeneakadémiára, Budapestre. Nagy eredmény, sok munka volt mögötte. Az alap- és mesterképzés elvégzése után jött az egyéves művész-tanár képzés, most pedig a Zeneakadémia doktori iskolájában tanulok. Egy karrier, pályakép kapcsán fontos a család támogatása és a tanárok, közülük is Oross Veronikát szeretném kiemelni. A képzés, amiben részt veszek, nagyban segíti a művészeket, hogy mélyre ássunk abban a tudományban, amit művelünk. Sokat alakulunk, a fejlődés pedig emberi és szakmai téren is fontos. A zene a hivatásom, a zenélésnek pedig a közösségi élmény is a része. Mindig más és más a feladat, új projektre készülünk, műveket tanulunk, új emberekkel dolgozunk együtt, folyamatosan új impulzusok érnek. Jelenleg a Szolnoki Szimfonikus Zenekarnak vagyok az első fuvolása, ami nagy lehetőség, de mellette más zenekarokban is játszom – mondta Ildikó, aki az egyik legnagyobb élményének tartja, mikor 2016-ban megnyerte az olaszországi Chieri XVI. Nemzetközi Zenei Versenyt. 
 

A Zeneakadémia házi zeneszerzőversenyén előadóként sikeresen szerepelt, kamara formációban nyert I. díjat. Próbajáték útján háromszor került be a spanyolországi Encuentro de Santander Fesztiválra, ahol olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Juanjo Mena, Eötvös Péter, Felix Renggli, David Guerrier, Csaba Péter, Gulyás Márta és Andrea Lieberknecht. 

 

Legutóbb, a pandémia miatt az online térbe kényszerült 5. Moszkvai Nemzetközi Zenei Versenyen fúvós kategóriában második díjat nyert. 

 

– A verseny kapcsán ismét Oross Veronikának és a Zeneakadémiának a támogatását emelném ki. Folyamatosan keresem a lehetőségeket, azokat, amik hozzájárulnak a fejlődésemhez – tette hozzá, végül elmondta: – Fontos, hogy olyan közeg vegyen körül, ami épít nemcsak szakmailag, emberileg is. A mai világban az eredmények felmutatásán, a sikerorientáción van a hangsúly, holott valójában az út a fontos, a felkészülés, az az attitűd, amivel eljut az ember odáig. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában