Tíz év az objektíven keresztül

2022.01.20. 13:32

A Sopron Balett emlékezetes pillanatait eleveníti fel a Soproni Fotóklub kiállítása

A Sopron Balett eddigi produkcióit bemutató fényképkiállítás nyílt a Soproni Fotóklub munkáiból a Liszt Ferenc kulturális központban. Emlékezetes előadások, nagy pillanatok láthatók az objektíven keresztül a csapat elmúlt egy évtizedes történetéből, összesen huszonkilenc fotón.

Bódvai Ildikó

A Soproni Fotóklub kiállítással tiszteleg a megalapításának tízéves évfordulóját ünneplő Sopron Balett előtt. Demcsák Ottó, a tánctagozat vezetője köszöntötte a résztvevőket. Fotó: Szalay Károly

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett fotókiállítást az együttes vezetője, Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus ajánlotta a látogatók figyelmébe.

 

– Hálás vagyok a Mindenhatónak, hogy negyvenhárom éve a pályán lehetek és tíz éve lerakhattam a Sopron Balett alapjait. Korábban huszonöt évig táncoltam a Győri Balettben, ahol alapító tag voltam – kezdte Demcsák Ottó. – Napjainkra megváltozott a táncművészet szerepe, az átlagközönség, ha lehet ilyet mondani, távolságtartással fogadja a balettet. A felgyorsult világ és a digitális média is elvonja a nézők figyelmét a színházról. Mégis azt mondom, hogy ez egy kegyelmi állapot. A Sopron Balettben igazi alkotóközösségben dolgozunk, odafigyelés, szeretet, őszinteség és elhivatottság jellemzi a tagjainkat. A táncművészettel mi a szépséget, a harmóniát és az élet- igenlést szeretnénk visszacsempészni az emberek gondolataiba. Minden évben önálló darabbal jelentkezünk és igyekszünk a gyerekek érdeklődését is felkelteni a táncművészet iránt, idén például az Árgyilus és Tündér Ilona mesebalettel – beszélt céljaikról a társulat alapítója.

 

Bámulatos látványvilág

 

Demcsák Ottó 2012 tavaszán kezdte meg a munkát a Soproni Petőfi Színház tánctagozatával, miután Pataki András vette át a teátrum vezetését. Első önálló produkciójukban, 2013-ban rögtön világszenzációt és egy világbajnokot is láthatott a közönség a Csillagok szárnyán című táncfantáziában. A nemzetközileg elismert Pálmaffy Barbara tagja volt az ExperiDance csapatának, majd a Közép-Európa Táncszínházban is fellépett. A remek táncművész ebben az előadásban egy papnőt alakított, aki az ég és föld közötti kapcsolat egyik fontos szereplője. Demcsák Ottó pedig olyan látványvilágot álmodott a színpadra, amely tényleg elrepítette a közönséget a csillagok világába.

 

Nem sokkal ezután, 2014 nyarán készült el a csapat első díszelőadása a Páneurópai Piknik 25. évfordulójára. A Végtelen Európa című táncprodukció Demcsák Ottó koreográfus és Mikó F. László képzőművész közös munkája volt. Története az egyéni és csoportos szabadságvágyról, a bezártság és elszigeteltség okozta traumákról és azok feloldásáról szólt. Az elő- adás egy összművészeti alkotásként került színpadra, amelyben a tánc-videó-zene-fényfestés és más művészeti ágak találkoztak. Fellépett benne a nemzetközi hírű William Fomin Harangozó-díjas magántáncos, koreográfus.

 

Díjazott művek, alkotók

 

A társulat minden évadban képviseltette magát egy-egy új bemutatóval a Soproni Petőfi Színház repertoárjában, emellett közreműködött a színház zenés és prózai előadásainak színre vitelében. A klasszikus balettől kezdve a musicaleken, operetteken, a szvingen, a tangón meg a dzsesszen át a kortárs és modern táncokig terjed a repertoárjuk. A 2015-ben színpadra került A szép Cerceruska című mesetáncjátékuk elnyerte a győri XI. Magyar Táncfesztivál keretében megrendezett Gyermek Táncfesztivál közönségdíját. Majd egy évvel később, 2016-ban az Álmos legendája című táncmű a szarvasi V. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon megkapta a zsűri díját a leglátványosabb táncjátékért, a legjobb férfi táncos Bolla Dániel lett, míg Szarka Gyula zeneszerzői különdíjat vehetett át az új zenemű megalkotásáért. A csapatban több orosz táncos lép színpadra, és ide szerződött Alekszej Batrakov balettmester, koreográfus, aki 2004-ben és egy évvel később fődíjasa volt az összoroszországi koreográfusversenynek.

 

Darabok koprodukcióban

 

A Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett 2018-ban kötött együttműködést és rögtön nyitásként sikert aratott A szving meg a tangó koprodukcióban készült táncjáték. Ezután a Stabat Mater és a Farinelli előadásokban is közösen dolgozott a két csapat vastapsok közepette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában