Kultúra

2021.10.12. 11:29

Munkácsy megérkezett Győrbe – fotók

Tegnap délelőtt nagy izgalommal várakoztak a győri Rómer Flóris-múzeum munkatársai és a sajtó képviselői az Ester­házy-palota előtt. A 750 éves jubi­leumát ünneplő Győr városába várták Pákh Imre neves műgyűjtő Munkácsy-kollekcióját. A több mint 60 műből álló szállítmány első darabját dr. Dézsi Csaba András polgármester csomagolta ki.

Hécz Attila

Fotó: Huszár Gábor

Fotó: HUSZAR GABOR

– A legnagyobb magyar festő remekművei végre megérkeztek­­ múzeumunkba – mondta Székely Zoltán, a Rómer Flóris-­múzeum igazgatója.

– Az Esterházy-palotában október 16-án nyíló kiállítás Győr 750 éves évfordulója legjelentősebb kulturális eseményének ígérkezik. A folyamatosan gyarapodó kollekció a Pákh Imre által életre hívott Munkácsy-alapítványnak köszönhetően 2005 óta több mint 40 kiállításon mutatkozott be különböző összeállításban. A festőgéniusz alkotásai 2009-ben már jártak városunkban, most azonban az akkori tárlat képeinek több mint kétszeresét csodálhatják meg a művészetbarátok. Az eddigi leggazdagabb Munkácsy-kiállítás anyaga megérkezett Győrbe. A tárlat október 16-án nyílik meg a nagyközönség előtt.

Minden korszak

A Győrbe érkező anyag Munkácsy több mint hatvan festményéből és grafikájából áll, amelyet a Mestert ábrázoló műalkotások (például Rippl-Rónai József munkája) egészítenek ki. A kiállítás átfogó képet nyújt Munkácsy Mihály festészetéről, hiszen a korai képektől kezdve a drámai erejű alkotásokon, a barbizoni ihletésű tájképeken és a szalonképeken át a nevezetes Krisztus-trilógiához készült előtanulmányokig a festőművész minden művészi korszaka képviselteti magát. A bemutatásra kerülő alkotások műfaji változatosságukkal is reprezentálják Munkácsy festői világának sokszínűségét. Olyan emblematikus művek is láthatóak lesznek, mint az Ásító inas egész alakos változata vagy a Krisztus Pilátus előtt vázlata.

Vázlattól a kész műig

– A Munkácsy-életmű különlegessége, hogy a festőművésznek napjainkig körülbelül száz olyan bejegyzett műve létezik, amelyek holléte egyelőre ismeretlen – jegyezte meg Székely Zoltán. – A Mester művei nagy részét megrendelésre festette, így azok bejegyzett, katalogizált alkotások. A Győrben látható gyűjtemény varázsát az adja, hogy a kész alkotások mellett a hozzájuk készült egy-egy rajzvázlat, kompozíciós vázlat is helyet kap. Itt ki kell emelnem Pákh Imre személyét, hiszen az ilyen tanulmányok megszerzése, gyűjtése a legnagyobb műgyűjtőkre, az igazi „ínyencekre” jellemző.

Páratlan élményt ígér

A kiállítás a köztudatban legnagyobb magyar festőként élő Munkácsy Mihály páratlanul gazdag életműve előtt tiszteleg, megismételhetetlen élményt adva mindazoknak, akik ellátogatnak a tárlatra. A „Munkácsy Győrben” kiállítás hét teremben, impozáns környezetben, több mint ötszáz négyzetméternyi területen lesz megtekinthető október 16-tól január 30-ig a győri Esterházy-palotában (Győr, Király utca 17.). A jegyárakról és a tárlathoz kapcsolódó programokról a múzeum honlapján (www.romer.hu) és közösségi média felületein tájékozódhatnak az érdeklődők.

Pákh Imre műgyűjtő, a munkácsy Mihály alapítvány alapítója és elnöke

Pákh Imre 1950-ben született Munkácson, 1974-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol 1979-ben közgazdászdiplomát szerzett. Munkácsy Mihály műveit 1994 óta gyűjti. A legfrissebb adatok szerint ma 70 Munkácsy-festmény, illetve 50 Munkácsy-grafika van a birtokában. A művek közül többet is magyarországi múzeumokban állítottak ki. 2009 februárjában létrehozta a Munkácsy Mihály Alapítványt, amelynek elnöke. Az alapítvány célja egy Munkácsy kulturális központ létrehozása, Munkácsy hagyatékának, magánlevelezésének feldolgozása és a lehető legteljesebb közkinccsé tétele. Ezenfelül feladata a Munkácsy-képek felkutatása és bemutatása, kiállítások szervezése, valamint fiatal kortárs művészek támogatása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában