Összművészeti évadnyitó

2021.08.30. 23:08

Győri Nemzeti Színház – Sokfellépős, színvonalas gálaesten adták át a Kaszás Attila-díjat – fotók

Idén a 750 éves Győr kapta azt a megtiszteltetést, hogy négy év után ismét otthont adhat a X. Országos Színházi Évadnyitónak a Győri Nemzeti Színházban, ami tegnap gálaműsorral vette kezdetét.

MTI

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

Az összművészeti estet a győri társulat színészei nyitották meg, verseket szavaltak a városról. Majd a Bánk bán opera leghíresebb áriája, a Hazám, hazám csendült fel, amit Bánk és Tiborc duettje követett. Elsőként Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, majd dr. Dézsi Csaba András polgármester és a győri színház új igazgatója, Bakos-Kiss Gábor köszöntötte a résztvevőket és a közönséget.

A teátrum művészei mellett közreműködött a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Vaskakas Bábszínház és a Fővárosi Nagycirkusz. Meghirdették A szabadság ­évadát tegnap a Soproni Petőfi Színházban a hagyományos évadnyitó társulati ülésen, amelyen kiderült, hogy az évad első előadását októberben Budapesten mutatják be.

A gálát megelőzte egy konferencia, amelyen olyan színházi kérdéseket jártak körbe, amik győri problematikát vázoltak fel és a helyi helyzetre adtak megoldást. Szó esett a generációváltásról is, ami jelenleg a színházi és az előadó-művészeti szakmában zajlik. Valamint megvitatták a legaktuálisabb kérdést, ami a legtöbb városlakó fantáziáját izgatja, hogy mi lesz a színház épületével. A témában érintett intézményvezetők mondták el tapasztalataikat.

 

Este hét órától kezdetét vette az Országos Színházi Évadnyitó, ahol a teátrum társulatán kívül a másik három nagy győri művészeti együttes is színpadra lépett a gálaműsoron. A harmincéves Vaskakas Bábszínház művészei a Madár­ijesztő dalát adták elő, a Győri Filharmonikus Zenekar vonósnégyese lépett színpadra, majd a Győri Balett kétszemélyes GisL darab részletét mutatta be. Végül Németh Zsófia és Nagy Ferenc, a Fővárosi Nagycirkusz artistái a Rolling Wheel, duplakarika-számával debütáltak a színpad deszkáin.

Az összművészeti estet Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg, aki az új színházigazgatónak az Opera egyik emblematikus kellékét, II. Endre koronáját hozta ajándékba Győrbe.

Az esten kisfilmeken mutatkoztak be a Kaszás Attila-díj 2021. évi jelöltjei: Fándly Csaba, a Csiky Gergely Színház színművész-rendezője, Gulácsi Tamás, a Móricz Zsigmond Színház és Rusznák András, a Radnóti Miklós Színház színművésze. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók. Földes Tamás után idén Rusznák András vehette át a rangos Kaszás Attila-díjat, amit a szakma és a közönség ítélt oda. A nézők nemcsak a színpadon, de a televíziós szerepei miatt is ismerhetik, hiszen 2019 óta állandó szereplője a Mi kis falunk című sorozatnak.

Gondolatok az országos színházi évadnyitó gálán

Vidnyánszky Attila

– A mai nap különleges módon hordozza azt az üzenetet, hogy minde­nek ellenére létezünk. Hittel és azzal a tudattal indulunk neki a következő évadnak, hogy szükség van ránk. Sokkal rosszabbra számítottunk, de csodálatosak a nézők, mert ragaszkodnak hozzánk és visszajöttek a színházakba. Megteltek a nyári játszóhelyek, ami rengeteg erőt és hitet ad ahhoz, hogy egy jó évadot indítsunk el.

Dr. Dézsi Csaba András

– Az elmúlt másfél évben mindenki próbált életben maradni. Nemcsak egészségügyi, de lelki nehézségek is értek minket. Nem találkozhattunk, a digitális világ pedig nem adta vissza a szemé­lyes kapcsolatok varázsát, ahogyan az élő színházat sem. Remélem, ez a jövőben más­hogy lesz. Sikeres évadot és sok vastapsot kívánok a színházaknak.

Bakos-Kiss Gábor

– Július 1-jétől vagyok a Győri Nemzeti Színház igazgatója. Amikor ezen az első napon a társulat elé léptem, azt a verset mondtam el, amit szülőfalumban egy református lelkész nyomott a kezembe. Azóta sokszor elmondtam Reményik Sándor Akarom című versét, a mai gálára is ezt hoztam. Az új bemutatókat ,,A színház mindenekelőtt az élet” – gondolatiságra fűzzük fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában