megemlékezés

2021.04.16. 14:48

Holokauszt emléknap – Néma főhajtással emlékeztek Sopronban – fotók

Néma főhajtással emlékezett meg a városvezetés pénteken, a holokauszt magyar áldozatainak emléknapján Sopronban, a papréti holokauszt emlékműnél.

Etzl Edgár

Fotó: Máthé Daniella

Az eseményen részt vett Farkas Ciprián polgármester, Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint az emlékmű készítője, Kutas László szobrászművész. Az izraelita hagyományoknak megfelelően a résztvevők a koszorún kívül egy-egy követ is elhelyeztek az emlékmű talapzatán. – A zsidóság kövek elhelyezésével mutatja ki gyászát. A kő nem hervad el, mint a virág, ezzel azt szimbolizálják, hogy a lélek örök – emlékeztetett a polgármester. Hozzátette, a zsidóság mindig is szerves részét képezte a város életének. – Közösségük bár szűk számban, de napjainkban is itt él a városban, tagjaik rendszeresen ápolják hagyományaikat.

 

- Az emlékmű a gázkamrák „öltözőiben” a fogasokra akasztott kabátokat jeleníti meg. A fogasok számai a zsidóság szent könyvében, a Tórában található fejezetekre, az elszálló héber szöveg pedig egy égetéssel megölt rabbi mondájára utal – mondta Kutas László.

A magyar kormányzat 2000-ben határozott arról, hogy április 16-át a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjává nyilvánítja. Kárpátalján 1944-ben ezen a napon kezdődött el a zsidók gettósítása, majd deportálása. Sopronból a második világháború alatt több mint ezernyolcáz zsidó származású honfitársunkat hurcolták el az Új utcai gettóból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában