Április 29.

2021.04.29. 16:30

A Tánc világnapját ünneplik Győr és Sopron balett-társulatai, művészeti iskolái – Videók

A táncművészet világnapját az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság kezdeményezésére 1982-ben ünnepelték először a táncművészetet megújító francia Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én. Idehaza a Magyar Táncművészek Szövetsége a Nemzeti Táncszínházzal együttműködve gálaestet rendez a világnapon, amelyen átadják a szövetség szakmai díjait.

kisalfold.hu

Forrás: Pixabay

A nemzetközi táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése az általános felfogásban, és hogy elérjék, minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.

Ahogy sok más is, úgy ennek az eseménynek a megünneplése is rendhagyó idén. Többek között a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház is online gálaműsorral köszönti a tánc világnapját.

A világnapi gálaműsorban a Budapest Táncszínház, a Duna Művészegyüttes, a GG Tánc Eger, a Győri Balett, Jurák Bettina, a Magyar Állami Népi Együttes, valamint a Magyar Nemzeti Balett – Lee Yourim, Melnik Tatiana és Balázsi Gergő Ármin szerepel. Látható továbbá a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Miskolci Balett, a Pécsi Balett, Pirók Zsófia és a Szegedi Kortárs Balett produkciója is. A gálaest műsorvezetője Herczku Ágnes. Az előadás 20 óra 30 perckor látható a Nemzeti Táncszínház honlapján, a Táncszínház Online oldalon – közölte a Magyar Táncművészek Szövetsége.

Emellett, a Győri Balett kezdeményezésére, nyolc hazai balettegyüttes közös videóban tiszteleg a tánc előtt. Az " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Együtt, egymásért című videókollázsban a társulatok tagjai megmutatják mindazt, ami őket egyedivé teszi, amit a táncról gondolnak. Mindannyian elveszítették a lehetőséget a közönséggel való személyes találkozásra, a színpadról az online térbe szorultak. A közös videó célja, hogy egymás mellett állva hívják fel a figyelmet közös szenvedélyükre, művészetükre, a táncra.

A Győri Balett videópremierrel ünnepelte ezt a napot

 

Internetes gála a Sopron Balettől

A Sopron Balett nagyszabású online gálaműsorral, vidéki táncműlyeknek szóló " target="_blank" rel="noopener noreferrer">klippel és üzenettel, podcast beszélgetéssel, a társulat történetét bemutató interneten elérhető Kultúra Most kiadvány különszámával köszönti a tánc világnapját.

A művészeti iskolák is ünnepeltek

A Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium alsós táncos növendékei és a szakgimnázium tánctagozatos diákjai közös táncprodukcióval és saját koreográfiáikkal üdvözlik a tavasz táncünnepét.

A győri Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola – ahol a zenei mellett néptánc és képzőművészeti képzés is folyik – is készített egy rövid filmet a Tánc Világnapja alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában