filmklub

2020.07.29. 11:19

Közösségi élményt ad és kultúrmissziót folytat a MozgóKépMás Sopronban

Filmklubot működtet és összművészeti tevékenységet folytat a soproni MozgóKépMás Egyesület, amelynek idéntől Takács Tibor az elnöke. Filmekről, közösségről, tervekről beszélgettünk.

Máthé Erika

Takács Tibor úgy véli, a filmklub közönségét a közösségi élmény is összeköti.

Fotó: Magasi Dávid

Takács Tibor kezdetben nézőként vett részt a soproni Final Cat filmklub vetítésein, majd hamarosan aktív szervezője lett. A filmklubból kinőtt MozgóKépMás Egyesület alapítója, jelenlegi elnöke.

Elmeséli, hogy a MozgóKépMás Egyesület 2016-ban alakult meg, elsődlegesen filmeket vetítenek, de igyekeznek összművészeti tevékenységet folytatni: segítették táncházas rendezvények létrejöttét, a tánc világnapját, közös programokat szerveztek a soproni múzeumokkal, a Felhőtáncoló Műhellyel, a Bringázz Sopron egyesülettel. Együttműködnek a Pro Kultúrával és nemzetközi projektekben is részt vesznek.

Takács Tibor úgy véli, a filmklub közönségét a közösségi élmény is összeköti.
Fotó: Magasi Dávid

A díjmentes filmklub főprofilja a rövidfilm, de európai és Oscar-díjas, valamint nemzetközi fesztiválokon díjazott alkotásokat is bemutatnak. Közönségtalálkozóikon a nézők a rendezővel, az operatőrrel, a színészekkel beszélgethetnek.

– A programokkal közelebb szeretnénk hozni a filmeket a közönséghez, a beszélgetések alkalmával első kézből kapunk információt az alkotás folyamatáról, a kulisszatitkokról, arról, hogy mi inspirálta a rendezőt, a színészt. Ez egyfajta kultúrmisszió is, hiszen a helyi közönség már akkor megismerhet egy-egy rendezőt, amikor még nincs nagyjátékfilmje – magyarázza Takács Tibor.

Takács Tibor szerint nem kell kettéválasztani a mozikban és a művészeti fesztiválokon jól szereplő filmeket, a közönség is átjár közöttük.

A nyári időszakban nagy sikernek örvendenek az egész estés szabadtéri vetítések, a korábbi évekhez hasonlóan idén is terveznek, augusztusban és szeptemberben. A filmklub elnöke úgy véli, a vírushelyzet miatt még inkább vágynak rá az emberek, hogy a szabadban, piknik jelleggel élvezhessék a filmeket.

– Ősztől minden hónap harmadik csütörtökjén lesz vetítés a Búgócsigában, szeptember 7–10. között pedig délutánonként a BuSho nemzetközi rövidfilmfesztivál hatvanhat alkotását mutatjuk be. Már hetedik éve adunk otthont ennek a fesztiválnak Sopronban – magyarázza. Tibor úgy látja, a filmklub közönségét a közösségi élmény is összeköti.

– Szabadidős programokat is szervezünk, az azonos érdeklődésből mély kapcsolatok szövődnek. A feleségemet, akivel nemrég házasodtunk össze, a filmklubban ismertem meg – mondja mosolyogva.

– Vannak filmek, amelyeket elfelejtünk és vannak olyanok, amelyeknek örök érvényű a mondanivalójuk, bármikor újranézhetjük őket. A filmklubban igyekszünk magyar felirattal bemutatni az alkotásokat, de az igazán jók esetében nem is szükséges a nyelv megértése, a képi világ magával ragad minket – fogalmaz Takács Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában