Szent Jakab-zarándokút

2020.06.01. 14:01

Szívhez szóló üzeneteket hagynak a zarándokok az abdai hídon

Motiváció, erősítés, Isten felé terelés – ezek a szándékai azoknak, akik szívhez szóló mondatokat hagynak hátra társaiknak az abdai hídon.

Gyurina Zsolt

Egy héten keresztül kétszáz kilométer gyaloglás Budapesttől a lébényi Szent Jakab templomig – ez a Szent Jakab-zarándokút, a magyar El Camino. A legtöbben a késő tavaszi, kora őszi hónapokban kelnek útra, hiszen akkor a legkedvezőbb az időjárás. Van, aki egyénileg vág neki az útnak, mások párban vagy 4-6 fős csoportokban. Szent Jakab liturgikus ünnepnapján, július 25-én pedig olykor egyszerre kétszázan is. Egy helyen, az abdai híd lábán feliratok sokasága várja őket: így üzennek egymásnak.

Czinkóczi Tamás négyszer járta végig a magyarországi Szent Jakab utat, egyszer pedig a spanyolországi El Caminót.

– Sok éve már arrafelé vezet a zarándokok útja. Kezdetben még nyilak sem segítették a tájékozódást, de az arra járók sárga szalagokkal már akkor is jelezték az irányt a többieknek. Arra szintén figyelmeztették őket, hogy a híd környéke veszélyt rejt, és ne a síneken, hanem alul folytassák az útjukat. Idővel aztán felkerültek üzenetek a hídra. Ezekben egymást erősítették, motiválták, terelték Isten felé a zarándokok. Egy zarándoklat során gyakran más tempóval gyalogolnak az emberek. Ki lassabban, ki gyorsabban, de egy idő után utolérik egymást. A lemaradóknak ugyancsak jól jött a felirat, a biztatás. Más magyarországi, hasonló helyről nem tudok – mesélte lapunknak.

Emellett még apró kövek jelzik az út mentén a zarándokok elhaladását. Aki nekivág egy ilyen útnak, az a magával vitt kövek letételével jelképesen megszabadulhat a magával vitt lelki terhektől. Sok helyre lerakják a köveket, például Pannonhalmánál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában