kisalfold.hu videó

2024.05.23. 14:13

Kapuvári fürdő - Felújításokkal, fejlesztésekkel készülnek a június 22-i nyitásra

A kapuvári fürdőben az utolsó simításokat végzik a szakemberek, hogy június 22-én megnyithassák a létesítményt. Számos fejlesztés történt a kapuvári fürdőben.

Cs. Kovács Attila

Várhatóan június 22-én nyitják meg a kapuvári strandot a fürdőzni vágyók előtt. A kapuvári fürdőben elkészült a termálvizes medence és lesz élményelemekkel "feldobott" medence is. A kapuváriak kedvezményesen léphetnek be a létesítménybe. Hámori György polgármester, Tóth Imre alpolgármester és Horváth László önkormányzati képviselők mutatták be a fürdőt. Hámori György hangsúlyozta: ami most elkészült, az az alap, amire építkezni lehet, hiszen vannak még további fejlesztési terveik.

Kapuvári fürdő felújítás
A tanév végére nyit a kapuvári fürdő. Fotó: Cs. Kovács Attila

Fejlesztések a kapuvári fürdőben

- Nemcsak felújításról van szó, hanem gyakorlatilag szinte újjáépítés történt - fogalmazott Hámori György. - Kicseréltük például az összes régi közművezetéket és a mai színvonalnak megfelelő technológiát alkalmaztunk. Felújítottuk a városi tulajdonban lévő termálkutat, amit tulajdonképpen harminc évnyi állás után helyeztünk újra üzembe és ma már az látja el a strandot. A kúttól a fürdőig, mintegy 1,2 kilométer hosszan komoly szigeteléssel ellátott vízvezetéket építettünk ki, amelyen minimális a hőveszteség. Gondolva a jövőre, a lakótelepi kazánháznál egy leállási lehetőséget alakítottunk ki, hogy a téli időszakban, amikor a strand zárva van, a víz hőjével rá lehessen segíteni a kazánok működésére, így az energia hasznosítva lesz. 

Hámori György sorolta a fejlesztéseket. Kiemelte: már tavaly szerették volna megnyitni a termálvizes medencét, de erre a vizek védelmét szolgáló törvények miatt nem kerülhetett sor. Évtizedeken át ugyanis a Kis-Rába folyóba engedték ki kezeletlenül a termálvizet, de ezt már a szabályok a víz magas sótartalma miatt nem teszik lehetővé. A sótartalmat csökkenteni kell, amihez egy 450 köbméteres, úgynevezett hígítómedencét kellett építeni.

Felújították a termálmedencét és egy korábban üresen álló medencét is üzembe helyeztek. Ott élményelemeket építettek be, láb- és nyakmasszírozót például. A termálmedence közelében a jelenleg üres zöld területtel is komoly tervei vannak az önkormányzatnak. A kisgyerekekkel érkező családok számára szeretnének kialakítani egy élménymedencét. A tervezés elkészült, rövidesen a kivitelezőt is kiválasztják, a munkát a strandszezon után kezdik meg, hogy ne zavarják a fürdő vendégeit. 

"A felújítások során arra törekszünk, hogy a már meglévő elemeket a fürdőzők használhassák. Jelenleg a strand nincs kész, hiszen további elképzeléseink vannak. A gyermek élménymedence mellett a termálvizes medence befedése, téliesítése is szerepel a tervek között, hiszen most csak szezonban használható. A még távolabbi tervek között egy apartmanházas, wellnessrészleggel ellátott szálláshely kialakítása is körvonalazódott. Ezeket nyilván lépésről lépésre tudja majd megvalósítani az önkormányzat. Amit most elkészítettünk, az az alap, amire a későbbiekben építkezni lehet. Bízom benne, hogy a strand egy közkedvelt hellyé válik nem csak a kapuváriak és környékbeliek számára, hanem a távolabbról érkezők is igénybe veszik a szolgáltatást és élénkíti Kapuvár turizmusát"-fogalmazott Hámori György. A polgármester hozzátette: a fürdő területén még folynak az utolsó simítások, szeretnének esztétikus környezetet kialakítani, a zöldterületeket kezelni és nem engednek a megszokott színvonalból. Az üzemeltetésről elmondta: a covidhelyzet után vette vissza saját kezelésébe a létesítményt az önkormányzat. Két évig a város tulajdonában lévő Kapukom kft. üzemeltette, majd megalakították erre a célra a Kapuvári Strandüzemeltető és Szolgáltató kft.-t. A nyitás időpontját is meghatározta Hámori György. 

- Azt tartottuk, hogy az iskolai tanév befejezése határozza meg a nyitást. Ez most kitolódik, ezért a június 22-re tűztük ki a nyitás napját. Ám, ha előbb végzünk a munkákkal, akkor az időpontot is előbbre hozzuk. Erről mindenképpen tájékoztatjuk a helyieket időben-jegyezte meg.

A jegyárakat is ismertette, kiemelve, hogy megfizethető, versenyképes árakat számoltak ki. A felnőtt egész napos ár 2900 forint lesz, a helyiek azonban kapnak kedvezményt, ők 2100 forintér vehetnek jegyet. Nem kapuvári nyugdíjasok 2400 forintért léphetnek be, a kapuváriak 1600 forintért. Vidéki diákoknak 2200 forintba kerül a jegy, kapuváriaknak 1400 forint. 4 és 6 év közti gyerekek után, ha nem helybeliek, 1400 forintot kell fizetni, kapuváriak után 1000 forintot. Négy éves kor alattiak ingyen léphetnek be.

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában