Álláspont

2024.05.12. 15:01

Megkerült

Nemcsak Rejtő hősei kerülnek meg újra, hanem az én fiatalságom is.

Varga Ottó

Pénzt vagy életet! – Életet! A revolveres merénylő ettől a választól úgy megijedt, hogy visszahőkölt. 
Vajon van-e a korosztályomban olyan olvasó ember, aki ne vágná rá azonnal, honnan van az idézet, és ne mondana hozzá öt hasonló regénykezdő mondatot? (Pl. „Galamb nekirepült a falnak, de a következő pillanatban már úgy vágta szájon a vitorlamestert, hogy ez meglepetésében lenyelt egy negyed font bagót, ami a szájában volt, és percekig csuklott utána.”) 
Igen, Rejtő Jenőről és az ő „ponyva”-regényeiről van szó, amelyeket a hetvenes években egymás kezéből téptünk ki, és ha egy-egy példányra horror áron ráakadtunk valamelyik zsibvásáron, azonnal megvettük, még ha volt is belőle már egy példány. Ennél is nagyobb értéknek számítottak azok a Füles-példányok, amelyekben sorozatban megjelentek a Rejtő-képregények, Korcsmáros Pál rajzaival. Egy komplett generációnak az agyába égett bele, hogy is nézett ki Piszkos Fred, Csülök, Fülig Jimmy vagy Senki Alfonz. 
Naná, hogy 20 éve, a mester unokája által újraálmodott és már színesben megjelent köteteket is elkezdtem gyűjteni. És hogy ez a szerelem kortalan, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy most, a hatodik ikszen túl is nagy örömmel töltött el, amikor hallottam, megjelenik a következő, a tizedik kötet. Ez pedig – ha az első sorból még nem derült volna ki – A megkerült cirkáló. 
De nemcsak Piszkos Fred, Wagner úr és a Radzeer cirkáló kerül meg újra, hanem – már most érzem – az én fiatalságom is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában