Allergia

2024.05.12. 14:35

Erősödik a pollenterhelés

Térségünkben a héten enyhe volt az allergén pollenek koncentrációja, ez alól csupán a fenyőfélék képeznek kivételt, melyek koncentrációja a hét második felében jelentősen megemelkedett és elérte a magas értéket. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ előrejelzése alapján a pollenterhelés a jövőhéten ismét fokozatosan felerősödik.

Kisalföld.hu

Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfű félék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.

Alacsony koncentrációban jelen van a levegőben a csalánfélék,valamint a lórom, az útifű, a sásfélék és az ernyősvirágzatúak pollenje is.

A fák közül a fenyőfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes, helyenként elérheti a magas szintet, az eperfaféléké, a tölgyé az alacsony-közepes tartományban alakulhat, alacsony koncentrációban pedig még jelen van a levegőben a kőris, a bodza, a vadgesztenye, a platán, a nyír, a ciprus- és tiszafafélék, a dió, a fűz, a komlógyertyán és a bükk virágpora, fokozatosan csökkenő mennyiségben.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

Magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, s ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót váltanak ki a szervezetben. Az allergiások és az asztmások számára javasolják, hogy a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában